Keményen kiosztotta a történelemhamisító filmeket a híres dán színész

2024. február 04. 23:12

Ez nálam a legalja, ezt borzasztóan unom – szögezte le Mads Mikkelsen.

2024. február 04. 23:12
Opening Ceremony - 20th Marrakech International Film Festival

Mads Mikkelsen, híres dán színész interjút adott a Nők Lapja Cafénak, amiben keményen beleszállt mindazokba, akik a történelmi filmekbe különféle modern politikai üzeneteket tesznek. A színész előbb a rasszizmus kérdéséről beszélt, ugyanis az új dán történelmi filmjében (A fattyú), egy roma kislányt fogad be a karaktere. 

A színész előbb leszögezte, hogy nem gondolja, hogy ez a szál valamiféle kikacsintás lenne a mostani állapotokra. Álláspontja szerint ez csak egy sztori, ami a XVIII. században megesett, történnek hasonló dolgok mostanában is, ahogy később is történni fognak.

S ezután fakadt ki: utálja, ha egy történelmi film valójában a ma uralkodó problémákról szól, csak épp történelmi köntösben. „Teljesen kiakaszt. Az még rendben van, ha van kötődés a bemutatott korszak és a mai világ között, mert érdekes lehet rácsodálkozni a párhuzamokra, de 

ha egy film azzal a szándékkal készül, hogy a mai politikai vitákat és társadalmi problémákat mutassa be történelmi környezetbe ágyazva, az nálam a legalja. Ezt borzasztóan unom. 

Állj fel egy emelvényre, és kürtöld világgá, amit a politikáról gondolsz, de könyörgöm, ne csinálj róla történelmi filmet!” 

Ezt is ajánljuk a témában

A The Crowntól a Bridgertonig: áltörténelemmel etet a Netflix

Történelmet hamisít a Netflix: az új sorozatipar a jelen érzékenységeihez igazítja a múltat, miközben a célközönség történelmi tudása amúgy is kifejezetten szerény. Mivel nézők százmillióival rendelkezik, így az, hogy a Netflix mit tart történelemnek, fontos. Szemlénk a Spectator magazinból!

***

Nyitókép: Marc Piasecki / Getty images

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madas
2024. február 07. 12:31
"ha egy film azzal a szándékkal készül, hogy a mai politikai vitákat és társadalmi problémákat mutassa be történelmi környezetbe ágyazva, az nálam a legalja. Ezt borzasztóan unom. Akkor a magyarországi libsi színházakat ne látogassa.
Hyazinth
2024. február 06. 10:26
Móka Miki nem viccel.
pipa89
2024. február 05. 12:36
Ezért ne kell történelmet tanulni Nyugaton, hogy bármit meg lehessen etetni az idióta woke-fogyasztókkal. Éés sajtból van a Hold...
google-2
2024. február 05. 12:17
És ez még csak a kezdet… A filmes propaganda ha belejön, abbahagyni nem tudja: mind többet és többet hamisít, ír át, aktualizál, érzékenyít. A konzervatív jelző nem azt jelenti, ami, hanem a legtöbb filmben/propagandaanyagban az elmaradottság, a maradiság, a tudománytalanság szinonimája.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!