Kanada nem adta ki a náci Hunkát Oroszországnak

2024. február 13. 17:34

Az ottawai orosz nagykövet szerint a kanadai hatóságok hajlamosak késleltetni a volt nácik elleni pereket.

2024. február 13. 17:34

Az orosz nagykövetség jegyzéket kapott a kanadai külügyminisztériumtól, amelyben megtagadták a 98 éves ukrán nacionalista Jaroszlav Hunka kiadatását – erről Oleg Sztepanov ottawai orosz nagykövet beszélt a TASZSZ tudósítójának.

„A jegyzéket február 12-én kaptuk meg” – fogalmazott. Sztepanov szerint az orosz diplomaták február 13-án találkozót tartanak a kanadai külügyminisztériumban a jegyzék átvételével kapcsolatban. „A kanadai külügyminisztériumban ma terveznek egy beszélgetést” – közölte a diplomata. „Megkérdezzük, hogy nemzeti szinten vizsgálják-e Hunka múltját, és azt is tisztázni fogják, hogy a kanadai állampolgárság megszerzésekor nyilatkozott-e SS-múltjáról.

Amennyiben hazudott, az automatikus visszavonási ok az állampolgárságra.”

Sztepanov azt is elmagyarázta, hogy a kiadatás megtagadásának „hivatalos oka a kiadatási szerződés hiánya Kanada és Oroszország között”.

A diplomata arra is rámutatott, hogy a kanadai hatóságok hajlamosak késleltetni a volt nácik elleni pereket, mint például Helmut Oberlander esetében. Akkor a náci 2021-ben bekövetkezett haláláig húzódott az ügye, hogy esetleg kitoloncolják Kanadából.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 127 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2024. február 14. 12:56
Muki46 Hány bolsevista tömeggyilkos tetvet büntettek meg a bolsevizmus felszámolása után? ----------- Lavrentyij Beriját például kivégezték, meg az elődjeit is Jezsovot, Jagodát, és még sok ezer NKVD-s tömeggyilkos kapta ezt a büntetést.
Aerion
2024. február 14. 12:53
FeketeFehér Mi ellene a vád, amiért ki kellene adni? ----------------- Mi lenne a vád egy ukrán esz-esz katona ellen? Civilek elleni erőszak, népírtásban való részvétel. Az SS Galicia hadosztály tagjai, részt vettek a lengyel Hucie Pieniackiej falu megsemmisítésében, ahol több mint 500 embert gyilkoltak meg. Az illető a tömeggyilkosság elkövetésekor a helyszínen volt. Az akció során az életben maradt szemtanúk szerint a várandós nőkből kivágták a magzatokat és a falhoz, vagy a földhöz vágták őket, az ellenállást tanúsító férfiakat lángszóróval égették el, majd ettől a jó ötlettől vezérelve az elfogott lakosságot, köztük többszáz gyereket és nőt istállókba terelték, amiket felgyújtottak. Élve égették el az embereket. Hogy pontosan mi is volt a szerepe az illetőnek, talán érdemes lenne megkérdezni tőle. Ha nem tévedek. https://ipn.gov.pl/pl/historia-z-ipn/139138,Archiwum-Pelne-Pamieci-Zbrodnia-w-Hucie-Pieniackiej.html?search=312233851337
Aerion
2024. február 14. 12:43
kunfia1 Honnan veszed? Sehol nem adnak ki kivégzésre még saját állampolgárt sem, nemhogy idegent. De támogatom orbán kiadását az ukránoknak. ------- Nyilván, mert gyáva vagy hogy magad intézd a dolgot.
Aerion
2024. február 14. 12:41
FeketeFehér Ez alapvetően jogi kérdés, és nem történelmi. --------------- Nem, ez alapvetően háborút követő történelmi igazságszolgáltatás kérdése. A győztes végez a legyőzöttel. A német és az ukrán nácik is ezt tették volna, ha győznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!