A Waffen-SS egy ukrán veteránjának kiadatását kérik az oroszok Kanadától

2023. december 07. 22:09

Az orosz belügyminisztérium október 26-án adott ki körözést Yaroslav Hunka ellen.

2023. december 07. 22:09

Yaroslav Hunka 98 éves kanadai állampolgár, a Waffen-SS Galícia ukrán hadosztályának veteránja kiadatását kérte Kanadától az orosz főügyészség – erősítette meg a testület az Interfax hírügynökségnek.

Az orosz belügyminisztérium október 26-án adott ki körözést a veterán ellen, miután az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) büntetőeljárást indított ellene „az Ukrán SZSZK területén a Nagy Honvédő Háború idején a polgári lakosság ellen elkövetett népirtás miatt”, az orosz büntető törvénykönyv 357. cikke alapján.

Az SZK szerint 

Hunka a Waffen-SS-hadosztály tagjaként „gyilkosságokat követett el”, és „súlyos egészségkárosodást okozott”

a megszállt ukrajnai Lviv megye lakosainak. A nyomozás szerint a Waffen-SS Galícia katonái 1944. február 23. és 28. között a Lviv (Lemberg) megyei Huta Penjatyszka területén legkevesebb 500 szovjet állampolgárt öltek meg. Az SZK az ügy további részleteinek feltárása érdekében Kanada, Lengyelország és Fehéroroszország segítségét kérte.

Ezt is ajánljuk a témában

A vádak nem vonnak maguk után halálbüntetést

A kiadatási kérelemről szintén beszámoló Kommerszant című lap szerint az orosz főügyészség az ENSZ által 1948-ban elfogadott és 140 ország – köztük Kanada – által ratifikált, a népirtás bűntettének megelőzése és megbüntetése tágyában megkötött egyezményre hivatkozva kérte Hunka letartóztatását és kiadatását, büntetőjogi felelősségre vonásának érdekében. Az orosz kérelemben garantálták, hogy a kiadatási kérelem célja nem a vádlott politikai alapú üldöztetése faji, vallási, nemzetiségi vagy politikai nézetei miatt, és Hunkának Oroszországban minden lehetőséget megadnak a védelemre.

A levélben kitértek arra is, hogy a Hunka elleni vádak nem vonnak maguk után halálbüntetést, és 

a vádlottat az előzetes letartóztatási központban, megfelelő körülmények között tartják majd fogva,

 amiről a Kanada moszkvai nagykövetségének tisztviselői is meggyőződhetnek, ha odalátogatnak. A kiadatás elutasításának esetére Moszkva azt kérte, hogy a migrációs jogszabályok keretében vizsgálják meg Hunka kitoloncolásának kérdését.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter október 18-án felkérte a bűnüldöző szerveket, hogy kezdeményezzék Hunka Oroszországnak való kiadatását.

Anthony Rota házelnök a kanadai parlament alsóházának szeptember 22-i ülésén, az Ottawába látogató Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelenlétében tapsot kért Hunkának, akit „az oroszok elleni harc veteránjaként” mutatott be. Később derült ki, hogy a férfi a Waffen-SS Galícia hadosztályában szolgált. Rota azt állította, hogy nem tudott a férfi múltjáról és lemondott tisztségéről. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök bocsánatot kért az eset miatt.
Oleg Sztyepanov ottawai orosz nagykövet elégtelennek minősítette Trudeau bocsánatkérését, és úgy vélekedett, hogy az orosz-kanadai geopolitikai nézeteltérések ellenére a kanadai kormánynak és a parlamentnek mások mellett kötelessége lett volna bocsánatot kérnie minden orosztól és a kanadai orosz közösségtől is a „szégyenletes incidens miatt, amelyet az egész világ végignézett”.

(MTI)

***

Nyitókép: képernyőfotó
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Málaga21
2023. december 08. 20:38
Addig lengette a nyugat a morállófaszt, míg lendületből benyelte.
Málaga21
2023. december 08. 20:28
Na most kiderül van e bármi valós a nagy nyugati morálgőg és jogállami duma mögött.
Box Hill
2023. december 08. 13:58
Továbbá, melyik oldalon harcoljon a Holodomor, a 7 millió áldozatot okozó mesterséges sztálini éhínség túlélője?
Box Hill
2023. december 08. 13:55
Egy ellenséges katona, pláne elit egységben, valóban "súlyos egészségkárosodást" tud okozni. A Vörös Hadsereg, híresen, még a saját katonáinak is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik