Izrael folytatja a tárgyalásokat a Hamásszal, hamarosan dönthetnek a fogolycserékről és a tűzszünetről

2024. február 25. 13:32

Izrael jóváhagyta a Hamászal folytatott béketárgyalások folytatását – jelentette az izraeli sajtó. Az elmúlt napokban a beszámolók szerint a Hamász engedett korábbi követeléseiből, de a túszok szabadon engedéséről és a fogolycserékről is folytatódnak a tárgyalások.

2024. február 25. 13:32

Jóváhagyta a béketárgyalások folytatását Izrael, és új küldöttséget küld Katarba – számolt be vasárnap izraeli sajtóhírekre hivatkozva az Euronews. Ennek a küldöttségnek azonban csak korlátozott tárgyalási mandátuma lesz. Az elmúlt napok áttörést hoztak a felek közt, de a kézzelfogható eredményekre még várni kell. A zárt ajtók mögött zajló, közvetítőkön keresztül folytatott tárgyalásokon csupán egy lehetséges fogolycserét előkészítő alapfeltételekről sikerült megállapodni a Hamász közvetítőivel.

Herzi Halevi izraeli vezérkari parancsnok azt nyilatkozta, hogy az izraeli kormány összeül a következő napokban, hogy szavazzon a rafahi hadművelet folytatásáról és a civilek evakuálásának részleteiről. Közben a Gázai övezet többi területét újra átvizsgálják az IDF katonái, az izraeli túszokat és a Hamász tagjait keresik.

A kiszivárgott hírek szerint a zárt ajtók mögött folyó tárgyalásokon „jelentős előrelépés történt”, a Hamász állítólag enyhít néhány követelésen. 

A beszámolók ugyanakkor ellentmondásosak, mivel a Hamász egyik tisztviselőjének a közelmúltban azt nyilatkozata, a tárgyalások Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök makacssága miatt megrekedtek. Izrael célja a Hamász és más csoportok által október 7-e óta fogvatartott túszok szabadon bocsátása. Izraeli források szerint a túszok közül már legalább 31-en halottak.

A felek megbeszéléseket folytattak a palesztin foglyok cseréjéről és a segélyszállítmányok gázai övezetbe juttatásáról is. 

A Hamász 500 fogoly cseréjét kéri minden Gázában fogvatartott izraeli katonáért. 

A palesztin tárgyalófél úgy érzi, nincs vesztenivalója a gázai pusztítás mértéke miatt, mivel a halottak száma már megközelíti a harmincezret. Időközben összeült az izraeli háborús kabinet, sajtóinformációk szerint a negyven túsz kiszabadításáról, és a hathetes tűzszünetről szóló vázlatról tárgyalnak. A túszok nők, idősek és betegek lennének. A palesztin foglyok számát még nem véglegesítették, de valószínűleg több százra tehető.

A The Jerusalem Post értesülése szerint a Hamász

  • a tűzszünet időtartamában,
  • a foglyok szabadon bocsátásával,
  • valamint az izraeli erők teljes kivonásával kapcsolatban rugalmasabb hozzáállást tanúsít.

A palesztin szervezet hajlandó lemondani arról az alapvető feltételéről, hogy a Gázai övezetből teljesen kivonuljon ki az IDF. Azt ugyanakkor továbbra is követelik, hogy az övezet nagyobb városait hagyják el az izraeli csapatok, hogy a lakosság hazatérhessen.

Benjamin Netanjahu a hadikabinet csütörtök esti ülésén bemutatta a háború utáni gázai rendezési tervének elveit, a jövőbeli rendezés alapszabályait. Netanjahu a többi között közölte, hogy elképzelései szerint „a Gázai övezetben a polgári közigazgatás és a közrendért viselt felelősség közigazgatási tapasztalattal rendelkező helyiekre fog épülni”.

Ezt is ajánljuk a témában

A dokumentum három idősíkot különít el: a háború folytatását ígéri a három izraeli cél eléréséig, melyek a Hamász és az Iszlám Dzsihád terrorszervezet katonai képességeinek felszámolása, a túszok hazatérése, és a Gázai övezetből érkező fenyegetés megszüntetése.

Nyitókép: AHMAD GHARABLI/AFP

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
id. Horváth József
2024. február 25. 22:49
Több hónapos bombázás, buldózerezés és Hamasz vezetők célzott likvidálása után még van Hamasz? Avagy a színjáték folytatódik ...
llnnhegyi
2024. február 25. 17:26
A Hamasz enyhít a követeléseken...!!! A pofám leszakad!! Bibi! Csak nagyon-nagyon szigorúan!!
rockercicc
2024. február 25. 16:11
Nem szabad, hogy tűzszünet legyen! Az csak a terrorista férgeknek jó! A túszok már biztos nem élnek. Takarítsák ki gázából ezt a terrorista cigány söpredéket!
0123456789-2
2024. február 25. 15:50
Pelesztin állam soha nem volt, nincs és valószínűleg nem is lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!