Itt a nagy bejelentés – Von der Leyen újrázik az EB-elnöki székért

2024. február 19. 14:15

A Merz vezette CDU a támogatásáért cserébe több feltételt is megszabott korábban.

2024. február 19. 14:15

„Szeretnék jelentkezni egy második ciklusra” – Ursula von der Leyen Berlinben jelentette be, hogy megpályázza az európai bizottsági elnöki széket.

Friedrich Merz, a CDU vezetője elmondta, hogy pártja egyhangúlag jelölte a regnáló európai vezetőt. Ugyanezt az eredményt szeretné elérni a néppárt márciusi kongresszusán is – idézte a sajtótájékoztatón elhangzottakat Hans von der Burchard, a Politico újságírója.

A vonatkozó bejegyzést alább tekintheti meg:

A CDU szabott pár feltételt

A lap korábban már beszámolt arról, hogy 

Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke készen áll a második fordulóra az EU élén. 

Mint fogalmaztak a Berlinben ülésező német Kereszténydemokrata Unió (CDU) párt „Európa legbefolyásosabb nőjét jelöli a második ciklusra is”.

Ezt is ajánljuk a témában

 

A Politico kitért arra is, hogy a Merz vezette CDU a támogatásáért cserébe azt szeretné, ha Von der Leyen konzervatívként kampányolna: 

kevesebb Green Deal, több gazdaság, migráció és védelem.

Ursula von der Leyen egyébként bejelentette azt is, hogy az EU védelmi innovációs irodát nyit Kijevben, s az EU mostantól Ukrajnát is bevonja a védelmi programokba – derült ki a cikkből.

Így választják meg a Bizottság elnökét

A Magyar Nemzet összeállításában kitért arra is, hogy a bizottság elnökét 

az európai parlamenti választásokat követően az Európai Parlament választja meg öt évre.

Az Európai Tanács (az uniós állam- és kormányfőket tömörítő szerv) tesz javaslatot a parlamentnek az elnökjelölt személyére. Egyelőre az Európai Néppárt (EPP) vezeti a felméréseket a júniusi európai parlamenti választások előtt, így a következő bizottság élére a saját jelöltjét javasolhatná.

Ha Ursula von der Leyen elnyeri az uniós vezetők támogatását, von der Leyennek az új parlamentben a képviselők többségét kellene megszereznie ahhoz, hogy hivatalba léphessen – ismertette a lap.

Nyitókép: JOHN MACDOUGALL / AFP
 

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
salmonella
2024. március 05. 17:17
Huxit.
Lajoss
2024. február 22. 19:12
A csüngőhasú marad a szopóágon...
alexandrosz-2
2024. február 20. 06:09
Joggal bizakodó vonderpfizer. A vétotlan köpcös gecinek köszönheti, hogy elsőre megválasztották. A vétotlqn köocös geci csicska szar másodjára is megszavazza, ha a zsidó gazdái ezt parancsolják.
Ugandai Bubu
2024. február 19. 20:13
Hogy fog bömbölni a fogatlan cigánykodó fidesztroll csorda...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!