Ismét névtelen uniós diplomaták lendültek támadásba Magyarország ellen

2024. február 15. 08:32

Brüsszelben mindenáron tartani kívánják a jelképes határidőt, azaz február 24-ig meg kell születnie az újabb Oroszország elleni szankciós csomagnak, emiatt sürgetik a magyar kormányt.

2024. február 15. 08:32

Már megint névtelenül nyilatkozó uniós diplomaták panaszkodnak Magyarországra, ám még az eddigieknél is szürreálisabb a problémájuk – ez derül ki a Politico beszámolójából. A cikk rögzíti, hogy Magyarország az EU-nagykövetek szerdai ülésén azzal érvelt, hogy több időre van szüksége a 13., Oroszország ellen bevezetni kívánt szankciós csomag értékeléséhez. 

És mi ezzel a gond Brüsszelben? Nos, az, hogy így veszélybe került a „jelképes határidő”, tehát a február 24., az orosz támadás kezdetének kétéves évfordulója. 

Az összefoglaló alapján az egyik diplomata azt mondta, „ugyanazt a cirkuszt csinálja” Orbán Viktor, amit már megszoktak tőle, ha uniós döntéshozatalról van szó, más viszont kijelentette, nem tűnik úgy, hogy Magyarország ellenezné az újabb szankciókat, csak a „szokásos időhúzásnak” gondolja, így szerinte nincs veszélyben a „jelképes határidő”. 

Az újabb csomag főképp exporttilalmat tartalmaz olyan vállalatokkal szemben, amelyekről az EU-ban azt gyanítják, hogy segítenek Oroszországnak kikerülni a technológiai termékekre vonatkozó szankciókat. Ez lehet az első alkalom, hogy kínai székhellyel rendelkező cégek is felkerülnek a listára, valamint olyan észak-koreai személyek, akiket azzal vádolnak, hogy rakétákkal és lőszerekkel segítik Oroszországot a háborúban. 

A Politico azt állítja, az orosz nukleáris technológia Magyarország miatt tabu, mert az ország áramigényének felét a Roszatomra támaszkodó paksi erőmű állítja elő. Csakhogy ez nem teljesen igaz: még a nyugati lapok is beszámoltak arról, hogy Franciaország is egyértelműen ellenzi az atomenergiával kapcsolatos szankciókat.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: DPA/AFP/Markus Scholz

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. február 16. 06:35
A vétótlan köpcös geci csicska majd ezt is jól megszavazza, mint a másik tucatot, meg a soktucat szankcióhosszabbítást. 98% NEM a szankciókra! ÚGY TÁNCOLUNK, AHOGY BRÜSSZEL FÜTYÜL!
istvanpeter
2024. február 15. 14:48
A béke megteremtésén kellene már ügyködni, bár nagyon úgy tűnik, hogy a háttérhatalmi maffia tényleg apró darabokra akarja szaggatni az emberi társadalmat.
auditorium
2024. február 15. 14:19
Recipkoki ex Reciproki ebéd után, délután műszakba áll és teleirja az összes Hozzászólás rovatot. A MANDINER vezetősége tűri vagy éppen az ő megbizottja ?
Bp1964
2024. február 15. 13:02
Nekem nagyon elegem van ennek az aszalt, korrupt jenkikurva pofájából!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!