Így alakult Trump és Orbán kapcsolata az elmúlt években

2024. február 29. 09:19

A hírek szerint Orbán Viktor márciusban Floridába látogat, ahol találkozik Donald Trumppal. A két politikus kapcsolata az elmúlt években egyre szorosabbá vált, és Trump a kampánya alatt rendszeresen emlegette a magyar miniszterelnököt. Összefoglalónkban áttekintjük a volt elnök és a miniszterelnök korábbi fontos találkozóit.

2024. február 29. 09:19
Trump hosts Hungarian Prime Minister Viktor Orban

Donald Trump volt elnök az elmúlt hónapokban gyakran dicsérte Orbán Viktor miniszterelnököt a beszédeiben, legutóbb januárban egy kampányeseményen így fogalmazott a magyar vezetőről: „Egy barát, egy nagyszerű ember, akit talán sokan kicsit keménynek tartanak, de ez rendben van.”  Trump hamarosan személyesen is találkozik Orbánnal floridai birtokán. A Bloomberg értesülései szerint a találkozó időpontja március 8. lesz. 

A két politikus találkozását várhatóan fokozott médiafigyelem fogja kísérni, hiszen korábbi megbeszéléseikkor is nagy cirkuszt csinált az amerikai média. 

Ezt is ajánljuk a témában

Találkozás a Fehér Házban

Donald Trump már elnöksége alatt is pozitívan nyilatkozott Magyarországgal kapcsolatban, azonban csak ciklusa harmadik évében hívta meg Orbán Viktort Washingtonba. A 2019 májusában tartott találkozón Trump meleg szavakkal fogadta a miniszterelnököt. 

„Orbán Viktor nagyon jó munkát végzett, biztonságot teremtett Magyarországnak”

 – mondta Donald Trump az Ovális Irodában a közös sajtótájékoztatón. 

„Orbán Viktor kemény ember, de nagyon jót tett az emberekkel. Tisztelik az emberek” – mondta Trump egy újságírói kérdésre válaszolva. Az emberek egyetértenek vele a migráció kezelésének kérdésében – tette hozzá. Európában sokan rengeteg migrációból fakadó problémával küzdenek, mert más politikát folytattak mint a magyar miniszterelnök. Magyarország a NATO tagja, és nagyon jó tagja, tette hozzá az amerikai elnök.

A hirado.hu leírása szerint a találkozó jóval hosszabb ideig tartott, mint tervezték, és egy szűk körű megbeszéléssel kezdődött, amelyen Donald Trump és Orbán Viktor mellett részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója. 

Az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolata elhidegült az Obama adminisztráció éveiben, de Trump alatt barátságosabb lett a hangvétel, több ügyben együttműködött a két ország. 

„Különleges kapcsolat”

Miután Donald Trump 2020-ban elvesztette a választást és Floridába költözött, egy ideig úgy tűnt, véget ért a politikai pályafutása. 

2022 elején a volt elnök kijelentette, hogy támogatja Orbán Viktor újraválasztását, „erős vezetőnek” nevezte, aki „erőteljes és csodálatos munkát végzett.” Miután a Fidesz megnyerte az áprilisi választásokat, a magyar miniszterelnök augusztusban Amerikába utazott, ahol találkozott Trumppal. Trump a Truth Social nevű közösségi platformján közzétett bejegyzésében a barátjának nevezte a miniszterelnököt, és azt írta, hogy ő és Orbán Viktor „sok érdekes témát megvitattak” és megünnepelték Orbán győzelmét. A magyar miniszterelnök a találkozót követően beszédet mondott a CPAC-en. 

A Hill nevű washingtoni székhelyű lap a 2022-es találkozóval kapcsolatban lejegyezte, hogy „Orbán Viktor az amerikai konzervatívok egyik kedvence lett” az elmúlt években, elsősorban a migrációval kapcsolatos nézetei, valamint a konzervatív értékrend támogatása miatt. 

A CPAC egy közleményt küldött a Hill újságíróinak, melyben azt írták, hogy Orbán és Trump: „különleges kapcsolatot alakítottak ki.”

 „Mindketten megértik, hogy nem szabad, hogy a radikális, woke nagyvállalati vezetők vagy a milliárdosok irányítsanak minket, akik szerint nem lehet rábízni az átlagemberekre, hogy saját döntéseket hozzanak” – állt a CPAC közleményében.

Floridai találkozó

Az elmúlt hónapokban Trump rendszeresen emlegette Orbán Viktort és gyakran méltatta őt beszédeiben. A volt elnök valószínűleg értékeli azt, hogy a magyar miniszterelnök abban az időszakban látogatta meg, mikor úgy tűnt, hogy véget érhet a politikai karrierje.

Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője a Mandinernek azt nyilatkozta Trump retorikájáról, hogy „azért emeli ki Orbán Viktor szerepét a világban, mert politikai brandjének szerves része felhívni a figyelmet olyan magától értetődő igazságokra, melyeket ellenfelei elkendőznének.” A szakértő hozzátette: „Márpedig tudjuk, hogy mit gondol az amerikai baloldal hazánkról és a magyar miniszterelnökről.”

Koskovics elmondta: nagyon hasznos lehet Magyarország számára, ha a következő amerikai elnök barátsággal és tisztelettel tekint hazánkra és a magyar kormányfőre. 

Nyitókép: Daniel MIHAILESCU and SAUL LOEB / AFP

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

 

 

 

 

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:42
🍓 ️ ­­­A­ ­d­­ö­­g­ö­­­s­­­ ­l­á­­n­­y­­­o­­­k­ ­v­­á­­­r­n­­­a­­­k­­­ ­­r­­á­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­.­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­­𝗨­𝗡
Lajoss
2024. február 29. 12:01
A pojáca és a csüngőhasú… 😂😂😂😂😂😂😂😂😂
szeekely
2024. február 29. 10:08 Szerkesztve
Sok sikert kivanok a fönnt nevezetteknek. Mar ha Donald Trumpot megvalasztjak. Csak remelni tudom, hogy közös baratjuk Binjamen Nyetanyahu mar nem lesz hivatalban addigra. Rossz hatassal lenne mindkettőjükre. Különösen Orban Viktort sajnalnam ezert, akit egyebkent kedvelek. De itt az idő lelepni. Sok ev utan eljutottam ide, hogy a Mandi nekem mar tulsagosan szürrealis. Vettem helyette egy Macit, azt fogom nezegetni. Csak mert Maci arra emlekeztet, hogy Mandi egy cionista szócső lett. Amit viszont egyaltalan nem kedvelek. Ennyi... na csa, üdvözlet a megmaradt baratoknak. Nekem most mar kivül tagasabb. Tartsatok szarazon a magyarok puskaporat.
Interista
2024. február 29. 09:42
Politikai szinten értelmes emberekkel lehet csak értelmes eszmecserét folytatni. A demokraták nem azok. Velük normális, értelmes ember nem tárgyal. Bízom benne, hogy Trump lesz a következő amerikai elnök.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!