Ezt írta a külföldi sajtó Orbán évértékelőjéről

2024. február 17. 21:06

A svéd Aftonbladet örömmel tudatta, hogy amint megkezdődik az Országgyűlés tavaszi ülésszaka, megtörténhet Svédország NATO-ratifikációja, ezzel véget érhet a magyarok és a svédek konfliktusa.

2024. február 17. 21:06
ORBÁN Viktor

A Magyar Nemzet összeállításából kiderül, hogy a legtöbb újság a svéd NATO-csatlakozással és Novák Katalin köztársasági elnök lemondásával foglalkozott Orbán Viktor évértékelője kapcsán. A TASZSZ-nál ez a cikk került a laptetőre, amely az adott nap legfontosabb történése. Az orosz hírügynökség a svéd NATO-csatlakozás ratifikálását emelte ki. Arról is beszámol, hogy a kormányfő leszögezte: miközben az EU vezetői szinte belerángatták Európát az ukrajnai katonai konfliktusba, Magyarország következetesen a szomszédos ország helyzetének békés rendezését szorgalmazta.

A svéd Aftonbladet örömmel tudatta az olvasóival, hogy Orbán Viktor kijelentette, amint megkezdődik az Országgyűlés tavaszi ülésszaka, 

megtörténhet Svédország NATO-ratifikációja, ezzel véget érhet a magyarok és a svédek konfliktusa. 

A cikkben kiemelik azt is, Orbán hangsúlyozta, ő és a svéd miniszterelnök, Ulf Kristersson lépéseket tettek a bizalom újjáépítésére.

A Politico szintén a svéd NATO-tagságot emelte ki, s közölte, Orbán  januárban hivatalosan is támogatta Svédország jelöltségét, de azt még a magyar parlamentnek kell érvényesítenie. A parlamenti szavazás legyen formalitás, hiszen a kormányzó Fidesz kényelmes többségben van.

A Reuters azt írta, Orbán Viktor 14 éves miniszterelnöksége legnehezebb időszakát élte át az elmúlt héten, de a hírügynökség kiemelten foglalkozott az uniós politikával is. Orbán – aki összetűzésbe került az Európai Bizottsággal kormányának a médiaszabadság és az LMBTQ-jogok megfékezésére tett lépései, valamint a migrációs politikája miatt – azt mondta, az idei év változásokat hozhat Európában és máshol is – fogalmaz a Reuters, és ehhez csatlakozott az Al Jazeera is.

Az Eurointegration ukrán nyelvű portál Novák Katalin köztársasági elnök lemondását és Orbán Viktor arra adott válaszát emelte ki, 

de a Bloomberg is ezzel kezdte a tudósítást. Majd azt írta, Orbán Viktor az ország gyermektámogatási törvényeinek és intézményeinek átdolgozását szorgalmazta annak érdekében, hogy csillapítsa az eszkalálódó politikai válságot, amely azzal fenyeget, hogy alááshatja pártja támogatottságát. A lap azt is megjegyezte, a miniszterelnök elvesztette a két legkiemelkedőbb női politikusát, így a kizárólag férfiakból álló miniszteri kabinet maradt az irányításban.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

 

 

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. február 18. 10:24
Véget ér az értelmetlen szemétkedés a svédekkel… Mi lesz velünk…?
lendvaiildiko
2024. február 18. 10:20
"kizárólag férfiakból álló miniszteri kabinet maradt az irányításban." Az utóbbi pár év eseményei azt mutatták, minél több nőt vontak be a politikába, annál közelebb sodródtunk a világháborúhoz és a válságokhoz. Tényleg minél több nőt a politikába?
dryanwolf
2024. február 18. 10:14
"Ezt írta..." Son Victor, I promise... You'll be with me in hell.) (maga a kisördög, Püspök Manó)
dryanwolf
2024. február 18. 10:00
"kizárólag férfiakból álló miniszteri kabinet maradt az irányításban." Türk Zsinat: Közös bennünk a kereszténység... (Túl a barátságon)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!