Eljött Európa békés korszakának vége?

2024. február 19. 05:18

A müncheni biztonságpolitikai konferencia borongós hangulatban zajlott.

2024. február 19. 05:18
null

Idén is megtartották a nemzetközi hírű müncheni biztonságpolitikai konferenciát, ahol az Európa előtt álló kihívásokat vették górcső alá. Az Euractiv riportja szerint egy általános hangulat lengte be a konferenciát: az, hogy eljött Európa békés korszakának a vége, ami a 2. világháború óta tartott.

Sok szó esett a konferencián Donald Trumpról és esetleges visszatéréséről az Egyesült Államok élére, ami a müncheni résztvevők szerint új bizonytalanságot fog majd jelenteni az eddigiekhez képest is.

A konferencia fő kérdése az volt: megmarad-e a Nyugat elköteleződése Ukrajna mellett, 

ki lehet-e javítani a segítségnyújtás eddigi fennakadásait. A legtöbben azt válaszolták, igen, de csak ha megvan a politikai akarat ehhez a Nyugat részéről.

Az amerikai republikánusok hűtötték a kedélyeket. J.D. Vance ohiói szenátor szerint az Egyesült Államok nem állít elő elegendő lőszert Ukrajna támogatásához, és 

ami szerinte elérhető, az „valamilyen letárgyalt békemegállapodás”.

Az Euractiv szerint kevesen gondolták, hogy Putyinnal szemben a zöld politikusok héjábbak lesznek az amerikai republikánusoknál, de most ez a helyzet.

Az épp megválasztott finn elnök, Alexander Stubb viszont arra figyelmeztetett: „Ez a mi 1918-unk, 1945-ünk, 1989-ünk, a mi nemzedékünké”.

Az idei müncheni biztonságpolitikai konferencia programjáról itt lehet részletesen olvasni.

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2024. február 19. 15:12
Nem lesz itten semmi gond, mert a század végére a muszlimok létszáma el fogja érni a kétszázmillió főt, vagy még többet is, s megkezdődik a fehér népesség kiirtása és a legjobb esetben a rabszolgásítása.
Dixtroy
2024. február 19. 10:14
"J.D. Vance ohiói szenátor szerint [..] ami szerinte elérhető, az „valamilyen letárgyalt békemegállapodás" Hát basszátok meg a szemcsés döglött medúzát, egy évvel ezelőtt ez pont ugyanilyen aktuális lett volna. Ja várjál, akkor még nem haltak meg elegen a felismeréshez. Szankciók működnek? Kin? Rajtunk?
Chardonnay99
2024. február 19. 09:46
Talán nagyobb lenne a biztonság, ha az amerikaiak nem ugrasztják egymásnak Ukrajnát és Oroszországot. Vajon ez felvetődött-e az okosok között, vagy csak számolják a júdáspénzt.
kir2vik
2024. február 19. 08:41
Szlovákiát sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!