Elismerték a dánok: szándékosan szabotálták az Északi Áramlat gázvezetéket

2024. február 26. 11:57

Hétfőn le is zárták a vizsgálatot.

2024. február 26. 11:57

Svédország után Dánia is lezárta vizsgálatot az Északi Áramlat balti-tengeri gázvezetékeken 2022 szeptemberében történt rejtélyes robbanások ügyében.

A nyomozás eredménye alapján arra lehet következtetni, hogy szándékos szabotázs történt, de nincs meg a szükséges alap a bűnügyi vizsgálat folytatásához”

– közölte hétfőn a dán rendőrség.

Dánia mellett Svédországban és Németországban is vizsgálatot indítottak a robbanások hátterének felderítésére.

A svéd hatóságok február 7-én jelentették be, hogy „illetékesség hiányában” lezárták az ottani vizsgálatot.

Mats Ljungqvist, a nyomozást vezető ügyész elmondta: átfogó és alapos vizsgálatot folytattak le, és arra a következtetésre jutottak, hogy a svéd ügyészségnek nem hatásköre eljárni az ügyben.

A svédországi vizsgálat lezárása után Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azt mondta, hogy „mostantól a németországi nyomozás eredménye lesz érdekes”.

Az Oroszországot Németországgal a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 gázvezetéken 2022. szeptember 26-án történtek robbanások, Svédország és Dánia gazdasági övezetében.

Azt már korábban megállapították, hogy szándékos merénylet történt, de felelőst mind ez idáig nem neveztek meg. Az ügyben az orosz főügyészség nemzetközi terrorcselekmény címén indított eljárást. Oroszország az „angolszász” országokat tette felelőssé a történtekért.

A két vezetékpár évi 110 milliárd köbméter földgáz szállítására volt alkalmas. Az Északi Áramlat-1 2012-től működött, az Északi Áramlat-2 építését 2021-ben fejezte be a Gazprom orosz energiavállalat, de az Ukrajna ellen indított háború miatt a használata soha nem kezdődött meg.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Danish Defence / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira002
2024. február 26. 20:34
Merkel Ursula német bezöldült kommunisták is amerikai súgallatra adhattak utasítást a gázvezeték felrobbantásra , nem Európát képviselik háborúpártiak.
2024. február 26. 19:08 Szerkesztve
Meg voltam gyözödve róla, hogy magától robbant fel. :) Csak az a kérdés ki a maga.
KBA98
2024. február 26. 17:19
Szemetek!
Marslakii
2024. február 26. 16:01
Annyi gáz ment veszendőbe, ami Dánia 1 évi fűtésére elegendő. Így el lett robbantva, fittyet hányva az üvegház hatásra, a CO2 kvótára, az átlagember fűtésszámlájára, az ipar energiaigényére... És csak úgy lezárják a nyomozást?? Nem érdekes? Dániában nincsenek zöldek vagy bérből és fizetésből élők?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!