Egy kutatócsoport felülvizsgálná a dinoszauruszok általuk sértőnek vélt neveit

2024. február 21. 21:18

A tudósok szerint fontos problémáról van szó.

2024. február 21. 21:18

Német paleobiológusok a dinoszauruszok elnevezésére használt rendszer felülvizsgálatát szorgalmazzák, azzal érvelve, hogy a jelenlegi nevezéktan közel 100 „potenciálisan sértő” nevet tartalmaz – közölte a Nature magazin a kutatócsoport még nem publikált tanulmányára hivatkozva.

A kutatócsoport a 251,9 millió és 66 millió évvel ezelőtti mezozoikumból származó dinoszaurusz fosszíliájk nevét elemezte, abból szempontból, hogy

az elnevezések kapcsolódnak-e a rasszizmushoz, a szexizmushoz, a gyarmati ideológiához, vagy ellentmondásos személyhez.

Hogy milyen fontos problémáról van szól azt jelzi az is, hogy a Nature szerint összesen 89 „problémás” fajt találtak, ami az elemzett nevek kevesebb mint 3 százalékát teszi ki.

„A probléma a számok tekintetében valóban jelentéktelen. De fontosságát tekintve jelentős” – hangsúlyozta Evangelos Vlachos paleontológus, az Egidio Feruglio Paleontológiai Múzeum munkatársa, aki a német csoporttal közösen írta a tanulmányt.

„Nem azt mondjuk, hogy holnap mindent meg kell változtatnunk. De kritikusan felül kell vizsgálnunk, amit eddig tettünk, meg kell néznünk, mit csináltunk jól és mit rosszul, és azt a jövőben megpróbálni korrigálni” – mondta Vlachos a Nature-nek, és

felszólította a paleontológusokat, hogy változtassanak azon, ahogyan az új felfedezéseket elnevezik. 

A tanulmány szerzői különösen amellett érveltek, hogy hagyjanak fel az eponímákkal – a fajok emberekről való elnevezésével –, amelyek az elmúlt két évtizedben egyre gyakoribbá váltak. Azt is kifogásolták, hogy azokban az esetekben, amikor egy fajnak nemi végződésű neve van, a többség hímnemű volt.

Ehelyett – mondták – a paleontológusoknak olyan neveket kellene választaniuk, amelyek leírják az elnevezett élőlényt, mint például a triceratops, amelynek neve a görög „háromszarvú arc” jelentésű szavakon alapul.

A Nemzetközi Zoológiai Nómenklatúra Bizottság (ICZN), amely laza irányelveket dolgozott ki a fajok elnevezésére, azonban kategorikusan ellenzi az eponímák betiltását, és nem fontolgatja a „sértő” fajok átnevezését, „hacsak nincsenek úgynevezett formális, természetföldrajzi okok” – mondta a szervezet elnöke, Thomas Pape, a koppenhágai Természettudományi Múzeum munkatársa a Nature-nek.

Tavaly az Amerikai Ornitológiai Társaság bejelentette saját nevezéktani rendszerének drámai átalakítását, és ígéretet tett arra, hogy elhagyja a jelenleg emberekről elnevezett madárfajok összes angol nevét, valamint minden más olyan madárnevet, amely potenciálisan „sértőnek vagy kevésbé befogadónak” tekinthető.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Getty Images / Oliver Helbig

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
petya-806
2024. március 05. 20:19
A velociraptorok voltak az akkori "niggerek"? 😏
Voloka
2024. február 28. 10:32
Libsik, ti teljesen meg vagytok hülyülve! Ilyen elmeroggyantságba kergetitek az egyedeiteket !
Robi54
2024. február 22. 15:39
Na,elmentek ti a bús borongós picsába!! Teljesen meghülyültetek? Igaz,a németektől mit várjon az ember.
megmond6tom
2024. február 22. 11:45
Óóóó, az anyátok véreres pics@ja...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!