„Drámaian rossz” a német gazdaság helyzete a német gazdasági miniszter szerint

2024. február 15. 11:55

Kifakadt a zöld politikus, de nem mondott le.

2024. február 15. 11:55
Bundestag

Robert Habeck, a német Zöldek által a berlini kormányba delegált gazdasági miniszter és kancellárhelyettes lesújtó véleményt fogalmazott meg a német gazdaság állapotáról – amelyért ő maga felel miniszterként.

„Drámaian rosszul teljesít” 

a német gazdaság, jelentette ki a gazdasági miniszter szerdán. Habeck jelenleg 0,2 százalékos növekedést prognosztizál 2024-ben Németországban – ami nem sok jót jelent a magyar gazdaság kilátásaira nézve sem.

Tavaly egyébként a német gazdaság 0,3 százalékkal zsugorodott, az idei évre várt alig-növekedéssel tehát még utol sem éri magát a német gazdaság a két évvel ezelőtti szintjéhez képest.

Az Euractiv szerint a politikusok és a gazdasági vezetők jobb számokban reménykedtek a 2024-es évre, de most Habeck bejelentése le fogja hűteni a várakozásokat.

A portál felhívja a figyelmet, hogy a német gazdaság állapota nem csak Németországra, hanem az egész EU gazdasági kilátásaira is rányomja a bélyegét.

Ráadásul szakértők szerint 

a német gazdaság gödre nem ideiglenes, hanem rendszerszintű problémákra mutat rá.

Németország a magas energiaárakkal küzd, miközben magas társasági adókat vet ki, miközben a vállalatok a bürokratikus terheket és lassúságot kárhoztatják.

A baloldali-liberális német kormányt pedig ismét megosztják a saját megoldási javaslatai: a zöld Habeck az államadósság terhére hozna létre támogatási alapot az ipar számára; Christian Lindner liberális pénzügyminiszter viszont éppen, hogy a vállalati adókat csökkentené az állami kiadások megkurtítása mellett.
 

Fotó: KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bsztcs
2024. február 15. 18:01
Egyszer le fog apadni a nagy arc.
Ízisz
2024. február 15. 16:40
Z. A magas energia árak miatt a nagyobb gyárak, cégek költöznek oda, ahol alacsonyabbak az árak... USA-ba, hozzánk... Kínai befektetők sem mennek nyugatra, inkább Mo. -ra... 💯💤
hátakkor
2024. február 15. 16:33
Meg tudják csi, de ennyi párhuzamos saját csapást nehéz kivédeni..
Haramia
2024. február 15. 16:17
Most meg kéne lepődnünk? A gyászos menetelésüket elnézve. Tényleg jobb lenne még további globális piaci beruházásokkal és további nyitással kicsit ellensúlyozhatnánk a német gazdasági befolyást hazánkra. Hogy mire van időnk nem tudom, de neccesnek tartom. Esély? Ha leges legpozitívabban szeretném kifejezni magam, akkor is csak azt mondhatnám, hogy lehetne jobb is. 😓 Azért ez egyeneságon minket is pofán tud verni. Mint ahogy Európát is. Még egy-két kanonásdi, meg szankció, meg az uniós piac tönkretétele és lefő a kávé. Akkor aztán nem bezöldülés lesz, hanem belilulás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!