Drámai módon elrománosítják Nagyváradot

2024. február 29. 17:55

A legújabb célpont a magyar építészet.

2024. február 29. 17:55

Balázs D. Attila író, Nagyvárad elrománosításáról ír az Országépítő című folyóirat internetes oldalán – szúrta ki a Hír TV.

A szerző arra a következtetésre jutott a cikkében, hogy mára nem csak Marosvásárhely, vagy Kolozsvár, de Nagyvárad is „műveleti területnek” számít Erdélyben.

Balázs D. Attila elemzésében rámutatott arra, hogy a nagy nyilvánosság felé főképp csak a váradi szecessziós paloták felújításait kommunikálják, amit kritika nélkül gyakran a magyar sajtó is átvesz. Pedig ezek a renoválások is főképp csak azért valósultak meg, mert a román vezetésű önkormányzatnak „megtetszett” a szecesszió, annak kozmopolita jellege, és ebből próbálnak turisztikai vonzerőt kovácsolni. Mindezt persze úgy, hogy a magyar gyökereket a legkülönbözőbb formában palástolják.

A részletes elemzés Trianontól a jelenig áttekinti a sokat szenvedett város erőszakos elrománosítását.

Rávilágít több műemlékrombolásra, a hagymakupolás honfoglalás legújabb példáira, a helyi magyar régészeti leletek elpusztítására, a jelenkori magyar temetőrombolásokra és arra az egyre nyilvánvalóbb román törekvésre, hogy a magyar múlt építészetileg is háttérbe szoruljon a Szent László királyunk alapította városban.

A teljes cikket ide kattintva tudják elolvasni.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: TIBOR BOGNAR / PHOTONONSTOP / PHOTONONSTOP VIA AFP

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagoly-29
2024. március 01. 13:56
A bukaresti román média számára Nagyvárad és Bolojan volt polgármester, jelenlegi megyei főnök a követendő példakép! Sajnos, számos nagyváradi új magyar lakos is bámulója a sunyi változtatásoknak. S majd mind haladár!
Robi54
2024. március 01. 13:55
Nagyon fáj.
pragmatika
2024. március 01. 11:54
@Lajoss "Nagyváradon tökéletesen működik a kétnyelvűség,semmi gond nincs az emberek kapcsolataiban" Afelől semmi kétségem. És őszintén sajnállak. Nyilvánvaló, hogy a mindennapi életben törekszetek a békés egymás mellett élésre, és a jó kapcsolatokra, akár barátságra. És ezzel nincs is semmi gond. A gond azzal van, hogy ti ott élő magyarok, ezzel a "békés egymás mellett éléssel", amiben nem kicsit benne van a kisebbségi magyarság részéről egyfajta enyhe Stockholm szindróma is, (főleg, ahol már kisebbségben él a magyarság) szépen lassan (vagy inkább nem is olyan lassan) elfogytok. Vegyes házasságok, személy nevek átrománosítása stb. És ezt a mindenkori oláh kormányzati erő, minden eszközzel igyekezett, és igyekszik gyorsítani. Konkrétan, a trianoni nemzeti tragédia, még most is tart. (A haldokló utolsó rángásait látjuk, amelyek egyre gyengébbek, és ritkábbak.) A benesi dekrétumok eltörlése pl. szóba sem került, a keleteurópai országok csatlakozásakor, (uniós alapelvek ?)
Lajoss
2024. március 01. 10:33
Nagyváradon tökéletesen működik a kétnyelvűség,semmi gond nincs az emberek kapcsolataiban…ez megint egy hangulatkeltő fölöslegesség…🤔
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!