Csecsenektől kaphatnak rubelmilliárdokat a franciák

2024. február 21. 17:07

Az ügylet lezárásához szükség van még az orosz agrárminisztérium jóváhagyására is.

2024. február 21. 17:07

A Kreml által kinevezett vezetőség egyik tagjának adná el oroszországi üzletét a Danone. A lehetséges vásárló Ramzan Kadirov csecsen hadúr unokaöccséhez kötődik. Az eladásról szóló hírek hónapokkal követik Vlagyimir Putyin orosz elnök döntését, melynek értelmében elkobozta a francia cég orosz leányvállalatát – írta a Financial Times.

A lap úgy tudja, hogy a Life & Nutrition névre átkeresztelt orosz üzletágat a Vamin Tatarstan nevű orosz tejipari cég veheti meg, ami a 29 éves Mintimer Mingazov birtokában van. Mingazov azután lett a Life & Nutrition igazgatóságának a tagja, hogy a Kreml Jakub Zakriev ellenőrzése alá parancsolta a vállalkozást. Zakriev pedig nem más, mint Kadirov 33 éves unokaöccse – ismertették.

Egy, a Financial Times birtokába került levél szerint, – amelyet eredetileg Dmitrij Patrusev agrárminiszternek címeztek – Ajrat Muhamediv, egy a Vamin Tatarsztan birtokában lévő, újonnan létrehozott cég igazgatója azt írta, hogy 

egyezséget kötött a cég 17,7 milliárd rubel (közel 69 milliárd forint) értékű felvásárlásáról.

 Ebből 7,7 milliárd rubelt a cég adóssága tesz ki, míg a maradékot kapja meg a Danone – írták.

Nem biztos az oroszok zöld jelzése

Az ügylet lezárásához azonban szükség van még az orosz agrárminisztérium jóváhagyására is, majd ezt követően egy olyan kormányzati testület elé kerül, amely arról dönt, hogy engedik-e a kivonulást a Danone számára. Azonban névtelen források szerint egyáltalán nem biztos, hogy a tranzakció zöldjelzést kap az orosz államtól.

Muhamediv a levélben arról is írt, hogy a vásárlás során 56 százalékkal olcsóbban kapná meg a céget, mint ami annak a piaci értéke. Hozzátette, hogy a vállalat működésének folytonossága érdekében a Danone abba is beleegyezett, hogy jövő július végéig támogatást nyújt az új tulajdonosnak miközben az lecserél egyes alapanyagokat helyi termékekre.

Mint ismer, az Ukrajna elleni inváziót követően a Danone továbbra is jelen kíván lenni Oroszországban. Ám ez 2022 októberében megváltozott, ekkor ugyanis közölte a francia cég, hogy vevőt keres, akár 1 milliárd eurós veszteség elkönyvelése árán is – idézte fel a Financial Times.

Nyitókép illusztráció. Fotó: LOU BENOIST / AFP

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2024. február 21. 17:14
A ruszkiknak - ha van humorérzékük, márpedig Kadirovnak van - akkor a frank kalifátusban lefoglalt orosz vagyonnal fizetnek :)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!