Adócsalási ügyek: ellentámadásba lendült Hunter Biden, van Trump-szál is

2024. február 21. 17:20

Egészpályás letámadással lepte meg a bíróságokat Hunter Biden ügyvédcsapata az elnök fia elleni peres ügyekben.

2024. február 21. 17:20
Hunter Biden, az amerikai elnök fia (j2) ügyvédje, Abbe Lowell (j) társaságában a Delaware állambeli Wilmington szövetségi bíróságára érkezik meghallgatásra 2023. október 3-án. Hunter Bident tiltott fegyverbirtoklás bűncselekményével vádolják.

Hunter Biden ügyvédei teljes körű ellentámadást indítottak kedden az őt terhelő adóügyek miatt, azzal vádolva az ügyészeket, hogy politikai nyomásra cselekedtek, az adóhatóság (Internal Revenue Service, IRSI) nyomozóit pedig azzal, hogy illegális módon szivárogtatták ki Hunter Biden iratait.

Az amerikai igazságügyi minisztérium sem maradt ki a szórásból, amit azzal vádolnak, hogy nem megfelelőképp neveztek ki az ügyben egy különleges ügyészt – írja a Politico.

Az elnök fia kedden kilenc indítványt nyújtott be saját pere lezárására törekedvén, az eljárást „felháborító” és „bosszúálló” erők számlájára írva.

Hunter Biden ellen decemberben emeltek vádat Kaliforniában, mert a 2016-2019-es pénzügyi időszakban nem fizetett be 1,4 millió dollárt. A tárgyalást Los Angelesben tartják. Biden főügyvédje, Abbe Lowell szerint védence befizette az adóhátralékot, és a vezetékneve miatt folyik ellene üldözés. 

Ezt is ajánljuk a témában

Biden ügyvédei tavaly decemberben a Los Angeles-i szövetségi bíróságon benyújtották a David Weiss különleges ügyvéd által felhozott vádak egy részének vagy mindegyikének elutasítására irányuló beadványukat. Merrick Garland főügyész Weisst – akit Donald Trump akkori elnök nevezett ki – tavaly különleges jogtanácsosi státuszba emelte.

Az ügyvédi beadványok azzal érvelnek, hogy a Hunter Biden elleni eljárás több okból is hibás, beleértve azt is, hogy a vádemelés „szelektív és bosszúálló”, és azt „szélsőséges republikánusok” politikai nyomására hozták meg. 

„A politika beszennyezte ezt a vádemelést, és nincs más alkotmányos lehetőség, mint az ügy elvetése” – írta Lowell. Szerinte több olyan eset is volt, amikor Weiss engedett a kormány nyomásának, ideértve azt is, amikor az ügyészek két adózási vétségből kilenc bűncselekményt kreáltak.

Weiss már válaszolt hasonló indítványokra Delaware államban (ahol úgyszintén bíróság elé állt Hunter Biden), tagadva, hogy politikai nyomásra cselekedett volna az ügyészség: „A vádak ebben az ügyben nem koholtak vagy nem Trump elnök hatására születtek meg, hanem a vádlott saját döntéseiből fakadnak, és a politikusok megszólalásai ellenére , nem pedig azok miatt emelték őket.”

De a legfontosabb kifogás maga Weiss személye ellen szól, a igazságügyi minisztérium szabályzatai szerint ugyanis nem lehet kinevezni különleges ügyésznek valakit, aki  a kormány világából jön, hanem a kormányzaton kívülről kell jönnie. Ráadásul ilyen kifogással maga Donald Trump is él Floridában Jack Smith különleges ügyész ellenében. 

Mind a kaliforniai, mind a delaware-i ügyben elutasították Bidenék halasztási kérelmét a bírák; a Politico hangsúlyozza, hogy mindkét bírót Trump nevezte ki.

Nyitókép forrása: MTI/EPA/Michael Reynolds

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Így hallgatta el az amerikai média Hunter Biden botrányait

Egy hónappal a 2020-as amerikai elnökválasztás előtt robbant ki Joe Biden fiának, Hunter Bidennek a laptopbotránya, amiről azonban a liberális média leginkább csak hallgatott. A felmérések szerint kevesebben szavaztak volna Bidenre, ha tudtak volna az ügyről.

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bsztcs
2024. február 21. 20:25
Legjobb vedekezes a tämadas. Szoktäk mondani. Mindent megtesz h megussza. Remélem nem fogja.
Forgalmazó
2024. február 21. 19:23
A demens a drogos fattyával meg a boszorka. A nyugat büszkeségei!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!