A német külügyminisztérium bekérette az orosz nagykövetet Navalnij halála miatt

2024. február 19. 17:46

Berlin az Oroszországban bebörtönzött politikai aktivisták szabadon engedését sürgette.

2024. február 19. 17:46
NAVALNIJ, Alekszej

A német külügyminisztérium hétfőn bekérette Oroszország berlini nagykövetét Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető múlt heti halálának ügyében. A tárca közleménye szerint a német kormány részéről az Oroszországban bebörtönzött politikai aktivisták szabadon engedését sürgették.

A minisztérium szóvivője különösen megdöbbentőnek nevezte, hogy az orosz hatóságok őrizetbe veszik azokat, akik virágot helyeznek el Navalnij emlékhelyén. „Az Alekszej Navalnij és az orosz kormány más bírálói ellen politikailag motivált eljárások, valamint az őrizet embertelen körülményei megmutatják, mekkora brutalitással jár el az orosz bíróság a máskéntgondolkodók ellen, és meddig képes elmenni Putyin azért, hogy elnyomja Oroszországban a szólásszabadságot” – jelentette ki sajtótájékoztatóján a szóvivő.

A bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista és politikus múlt pénteken, 47 éves korában halt meg a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található sarkvidéki börtönben, ahol 19 éves büntetését töltötte. Azóta volt börtönben, hogy 2021 elején visszatért Oroszországba. Egészségi állapota hónapok óta romlott.

Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) tájékoztatása szerint Navalnij séta után hirtelen rosszul lett, eszméletét vesztette és meghalt. Holttestét a büntetőtelepről Szalehard városába, a körzet székhelyére vitték a haláleset kivizsgálásával megbízott orosz nyomozók.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: MTI/EPA/Babuskinszkij kerületi bíróság

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EX_Terminator
2024. február 19. 21:59
Csak arra se feledkezzenek meg hogy mi közük van hozzá, meg miért olyan fontos őkelme hogy ennyit számít nekik a kívülállóknak? NA!? Ezt nehéz lesz elmagyarázni.
2024. február 19. 20:45 Szerkesztve
Egy amerikait, aki az USA valódi demokratizálásáért szállna ilyen harciasan síkra, azt ott még hamarabb likvidálnák. Teljesen nyilván való, hogy a nagyhatalmakat nem lehet "demokratikusan" vezetni. Aki ezt tüzi ki életcéljának, az ne számítson hosszú életre. A németek érzékenységére és föleg a feledékenységére tekintettel, most a nácikról ne beszéljünk. Oroszország esetében még a fenti általános elvet súlyosbítja, hogy olyan háborúban áll, amely a létét fenyegeti. Ilyen helyzetben "demokraciáról" álmodozni nem kevesebb, mint öngyikos ámokfutás. Öszintén sajnálom Navalnijt, de egy rendkívül naiv ember volt. Nem tartom hösnek, a hösök nemcsak bátrak, hanem bölcsek is.
lefty67
2024. február 19. 20:06
Moszkva meg bekérette a német nagykövetet és felszólította, hogy azonnal zárják be a Németországban szabadon mászkáló futóbolond politikusokat!
madárinfluencer
2024. február 19. 19:28
A nyugati országok nagyköveteit vajon miért nem kérették be annak idején, amikor megtámadták és lebombázták: Grenadát, Panamát, Szomáliát, Haitit, Szerbiát, Afganisztánt, Irakot (hazug brit titkosszolgálati jelentések alapján), Líbiát, Szíriát. Ezek során nem egy, hanem milliónál több ember halt meg. Ehhez még adjuk hozzá az USA proxy háborújának áldozatait Ukrajnában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!