A belga sztár-egészségügyi miniszter ipari kémkedéssel kapcsolatos ügybe keveredhetett

2024. február 29. 20:08

A belga kormány belső vizsgálatot kezdeményezett a manipulált közbeszerzési pályázatokkal kapcsolatos vádak kivizsgálására. A vizsgálat eredménye a tárcavezető karrierjére is hatással lehet.

2024. február 29. 20:08
Frank Vandenbroucke

Egy belga egészségügyi tisztviselő tudtán kívül ipari kémkedéssel kapcsolatos botrányba keveredett – írta meg a Politico. Mint a brüsszeli lap tájékoztat: a tisztviselőt (akit jogi okokból nem neveztek meg) egy amszterdami ebédre csábítottak egy gyógyszeripari vezetőnek álcázott beépített ügynökkel való találkozóra. Az ügynök, akit a Black Cube nevű cég bérelt fel a Medista nevű orvosi logisztikai vállalat nevében, titokban lefilmezte a tisztviselőt, amint a belga kormány által korábban odaítélt, 48 millió euró értékű Covid-szerződésekről beszélget.

A botrányba Frank Vandenbroucke, az ország miniszterelnök-helyettese és egészségügyi minisztere is belekeveredhetett, ami – mint a cikkből kiderül – kérdéseket vet fel a tárcavezető minisztériuma által odaítélt szerződésekkel kapcsolatban.

Előzmények

Egy orvosi logisztikai vállalat, a Medista a Politico cikke szerint azt állítja, hogy igazságtalanul került hátrányba egyik versenytársával, a Moviantó vállalattal szemben, ezért bérelte fel a Black Cube-ot bizonyítékok gyűjtésére. Előbbi cég állítása szerint a videofelvételeken az egészségügyi tisztviselő a Movianto „támogatásával dicsekszik”.

A belga kormány belső vizsgálatot kezdeményezett az érintett közbeszerzési pályázatokkal kapcsolatos vádak kivizsgálására.

Az időzítés sem a legjobb a tárcavezető számára

A fentieken túl ráadásul a botrány egy politikailag igencsak érzékeny időszakban robbant ki az érintett tárcavezető és a belga kormány szempontjából, hiszen közelednek a választások Belgiumban és az Európai Parlamentben is. Az ügy pedig rávilágított a kormány előtt álló kihívásokra a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos szerződések kezelését illetően, valamint a közigazgatás sebezhetőségére és az intézményekbe vetett bizalommal kapcsolatos aggodalmakra is.

A belső vizsgálat eredménye a Politico szerint még várat magára, de az eset negetívan érintheti Frank Vandenbroucke politikai karrierjét, már csak azért is, mert a tárcavezetőt addig az Európai Unió egyik lehetséges következő egészségügyi főnökeként emlegették, noha kabinetje szerint nincsenek ilyen ambíciói.

A Politico teljes, angol nyelvű cikkét a témában ide kattintva olvashatja!

***

Nyitóképen: Frank Vandenbroucke. Fotó: EUROPA PRESS/A.Ortega.POOL via Getty Images

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:14
🍓 ️ ­­­A­­­ ­­­d­­­ö­­g­ö­­s­­ ­l­á­n­­y­­o­k­­ ­­v­­á­­­r­­­n­a­­k­ ­­­r­á­­­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­­.­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­𝗨­­­𝗡
anegy_
2024. február 29. 23:30
.....lehet? balga belgák, nálatok bármi is lehet.
rocktoberi-2
2024. február 29. 20:22 Szerkesztve
"A belső vizsgálat eredménye a Politico szerint még várat magára, de az eset negetívan érintheti Frank Vandenbroucke politikai karrierjét, már csak azért is, mert a tárcavezetőt addig az Európai Unió egyik lehetséges következő egészségügyi főnökeként emlegették, noha kabinetje szerint nincsenek ilyen ambíciói." Most már lehet, hogy nincsenek.... Pedig ideális egészségügyi biztos lenne ha azt nézzük, hogy a ciprus egészségügyi biztos és Von Der Pfizer, hogy bukott meg. Persze az is igaz, hogy egyik ügyet se merték kivizsgálni a nyilvánvaló korrupció miatt. Nem lehetett az ügyeket bíróság elé engedni. De a bőröndös Kaili is ott vigyorog az Európai Parlamentben mintha mi sem történt volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!