Újabb kihívókat kapott Vlagyimir Putyin

2024. január 05. 18:07

Oroszországban az elnökválasztást idén három napon át tartják március közepén.

2024. január 05. 18:07

Elnökjelöltként jegyezte be Leonyid Szluckijt, Oroszország Liberális Demokrata Pártjának elnökét, a moszkvai parlamenti alsóház külügyi bizottságának elnökét és Vlagyiszlav Davankovot, az alsóház alelnökét, az Új Emberek párt képviselőjét pénteken az orosz Központi Választási Bizottság.

Szluckij és Davankov parlamenti párt képviselője, így a választási törvény értelmében nem kell támogató aláírásokat gyűjtenie ahhoz, hogy elnökjelöltként regisztráltassa magát.

A Központi Választási Bizottság pénteki ülésén nyilvántartásba vette Szergej Malinkovics potenciális elnökjelölt, az Oroszország Kommunistái elnevezésű, parlamenten kívüli párt elnökének hivatalos meghatalmazottjait. A testület engedélyezte, hogy választási számlát nyisson, és megkezdje az aláírásgyűjtést.

A vonatkozó jogszabály értelmében a nem parlamenti pártok jelöltjeinek január 31-ig legkevesebb 100 ezer orosz állampolgár támogató aláírását kell benyújtaniuk a Központ Választási Bizottsághoz, az „önjelölteknek” (függetleneknek) pedig 300 ezerét, úgy, hogy az ország minden régiójából legkevesebb 7500-at kaptak. 

Ezt követően tíz napig tartó aláírás- és iratellenőrzés után a testület kihirdeti, hogy kit jegyzett be elnökjelöltként és kinek a regisztrálását utasította el. Oroszországban az elnökválasztást idén három napon át – március 15-én, 16-án és 17-én  – tartják.

Az elnökjelöltek teljes listája

Szluckij, Davankov és Malinkovics mellett az indulási szándékáról tett bejelentést Vlagyimir Putyin hivatalban lévő orosz elnök (a kormányzó Egységes Oroszország támogatásával), Nyikolaj Haritonov (a parlamenti frakcióval rendelkező Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja jelöltje), Szergej Baburin (Orosz Össznépi Unió), Andrej Bogdanov (Oroszországi Szabadság és Igazságosság Pártja), Borisz Nagyezsgyin (Polgári Kezdeményezés), Irina Szviridova (Oroszország Demokratikus Pártja), Rada Russzkih blogger (független) és Anatolij Batasev blogger (független).

(MTI)

Nyitókép: Alekszandr Zemljanyicsenko
  

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I feel the earth move under my feet
2024. január 05. 21:49
Nagy cucc.. Ukrajnában meg behívókat postáznak a nyugdíjas otthonok lakóinak és az újszülöttek málhazsákot, meg bakancsot kapnak Zelenszkijtől..
m-andi-ner
2024. január 05. 20:38
"Újabb kihívókat kapott Vlagyimir Putyin" :DDDDDDDDDDDDDD
Kovács Ubul
2024. január 05. 19:57
"az orosz választás nem valódi demokrácia, hanem egy költséges bürokrácia, amit jövőre Vlagyimir Putyin 90 százaléknál magasabb támogatottsággal fog újra birtokba venni" - Peszkov
Kovács Ubul
2024. január 05. 19:55
"A KCNA szerint a tartományi választásokon a szavazók 99,91 százaléka a jelöltek mellett voksolt, 0,09 százalékuk pedig ellenük, a városi és a megyei közgyűlésekbe jelöltek mellett 99,87 százalék, ellenük pedig 0,13 százalék szavazott. A jelölteket az egyes képviselői helyekre eddig mindig, mindenütt és kizárólag a hatalmon lévő Koreai Munkapárt jelölte ki, és ellenjelöltek soha nem voltak. A jelölteket csak támogatni vagy nem támogatni lehet."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!