Tiszta vizet öntött a pohárba az ezredes: Resperger István elárulta, mi a számszerű helyzet az ukrajnai fronton (videó)

2024. január 06. 10:19

Ugyan az oroszok 18 százalékát már uralják Ukrajnának, a német sajtóban megjelent orosz terv a jelenlegi műveleti ütemmel körülbelül 100 év alatt sem teljesíthető – mutatott rá a szakértő, aki Ukrajna lehetséges céljairól is beszélt.

2024. január 06. 10:19
null

Az Inforádió Aréna c. műsorának vendégeként Resperger István ezredes, egyetemi tanár, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent István Biztonságkutató Központjának igazgatója a gázai helyzet mellett többek között az orosz-ukrán háborúról is beszélt.

Mire fókuszálnak az ukránok?

Az ukránok helyzete kapcsán kérdésre válaszolva az ezredes felidézte: Volodomir Zelenszkij elnök, illetve az ukrán vezetés már 2023 december végén elrendelte, hogy „védelmi vonalakat kell kiépíteni, hiszen látták, hogy

a személyi állomány kifogyóban van az ukrán oldalon. Nem lesz annyi erő, illetve technika sem érkezett. Minél inkább a védelemre kell összpontosítani”

– fogalmazott Resperger István, rámutatva arra is: az ukránok még erődrendszert is építettek, így szükség esetén van hová visszavonulniuk.

Ukrajna részéről a cél az, hogy megállítsák az orosz támadóműveletet, és feltartóztassák az oroszokat, hangzott el a műsorban. Ebben a szakértő szerint nagy segítséget jelent majd, ha az ukránok megkapják a légvédelmi rendszereket az Egyesült Királyságtól, illetve Japántól. Utóbbi kapcsán Rasperger emlékeztetett: a japánok Patriot-rendszert ajánlottak fel az ukránoknak.

A németeket is megemlítette a szakértő, akik többek között Leopárd 2-eseket, szám szerint évi száz darabot adnának az ukránoknak, 

Kapcsolódó vélemény

undefined

Robert C. Castel

Facebook

Idézőjel

Hány egy vagy két évtizednyi időtartamra szóló nagy volumenű megrendelést küldtek el a nyugati kormányok a nyugati fegyvergyáraknak? Ez az egyetlen valóban fontos kérdés.

Az USA támogatása kapcsán Resperger szakértők nyilatkozatait említve elmondta: tud még eszközöket adni az USA az ukránoknak, azonban leginkább olyanokat, amelyekre nem lesz szükség Tajvannál. Olyasmit, ami „nem hajó, nem partraszálló eszköz”.

Az oroszok esete a 100 éves tervvel

Oroszország hadműveleti tempója kapcsán Resperger István kérdésre válaszolva rámutatott arra is: noha „lesznek kisebb sikerei a harctéren” az oroszoknak, azonban szerinte a német sajtóban megjelent terv, miszerint az oroszok 2026-ig a Dnyipro, illetve Harkiv városig szeretnének eljutni, „teljesen irreális”.

Ez a műveleti ütemmel körülbelül 100 év alatt sem teljesíthető”

– fogalmazott Resperger.

Így áll a számszerű helyzet a fronton

A háborúban álló felek erejét illetően Resperger István elmondta: „körülbelül 300 harcászati egysége van az oroszoknak a frontvonalban, közel 220 egysége van az ukránoknak. Ebből 7 harckocsi dandára van az ukránoknak, és közel 60 területvédelmi dandára”. A szakértő információi szerint az oroszoknak a fronton „körülbelül 60 olyan alegyegysége van, akikkel nagyobb támadóműveleteket tud folytatni ebből a 300-ból.”

A fentiekből az ezredes szerint látszik, hogy 

eddig az állapotig is nagyon lassan jutott el az orosz haderő, amely ugyan 18 százalékát uralja Ukrajnának, de egy Bahmut méretű, 70 ezres város ostroma nyolc hónapig tartott.

„Tehát a műveletek üteme azt mutatja, hogy elég lassan haladnak, és azok a nagyvárosok, amit a háború elején sem sikerült bevenni, mint Harkiv és Dnyipro, az továbbra is elérhetetlen cél szerintem ezekkel a feltételekkel, hacsak nagyobb mozgósítást nem követ el Oroszország” – értékelt Resperger István.

A beszélgetés kapcsolódó részét az alábbi videóban tekintheti meg:

Nyitókép: GENYA SAVILOV / AFP

 

 

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kozmosz
2024. január 08. 23:51
Tiszta vizet a koszos poharába.
alexandrosz-2
2024. január 06. 21:38
Ez is csak egy hülye zsidó hohol propagandista. Ilyeneket ma már tucatjával lehet venni pár dollárért.
békalepcse2.0
2024. január 06. 19:41
Ja és hogy egy kicsit hozzátegyek az adataihoz. Európa élelmiszerkészleteinek döntő részét kína már előre felvásárolta! Európaban bármikor egy iszonyat éhezést tudnak csinálni ha kivonnák a megvásárolt készleteiket. Szinte kizárólag ennek köszönhető az élelmiszwr infláció. Na ezt az élelmiszerkészletet simánoda adják az oroszoknak az ukri kapituláció végén és európa fog éhezni. Az oroszok meg csak a hívó szóra várnak hogy bevonuljanak egészen párizsig ha lenne rá erejük. Na meg minek is.
békalepcse2.0
2024. január 06. 19:32
Ja és hogy szakértőnket megvígasztaljam, az oroszok régi új csodafegyverükkel támadnak es veszik be teljes ukraját az üdvrivalgó tömegektől övezve... Szakértőnk ki nem taláná mi az a csodafegyver. Elárulom, gulyáságyú! Gondolom lesz örömünnep és népi játekok, amikor oszlophoz fóliázzák majd a kevésbé boldogokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!