Svájci lap: Gyengül az európai centrum, már nem tudja megszabni az irányt

2024. január 28. 09:22

A Neue Zürcher Zeitung szerzője ezzel együtt Vlagyimir Putyin trójai falovának nevezte a magyar kormányt az elemzésében.

2024. január 28. 09:22
null

Megosztotta Európát a migrációs politika és az orosz-ukrán háború, felborult az egyensúly, így az eddigi centrum észrevétlenül visszaszorul – írja a Neue Zürcher Zeitungban megjelent elemzésében Oliver Jens Schmitt, a Bécsi Egyetem kelet-európai történelmet kutató professzora.

Az egykori szocialista országok sokáig joggal érezték úgy, hogy szegény rokonnak számítanak az Európai Unióban, de annyira vissza akartak térni a földrészhez, hogy példátlan reformokra vállalkoztak, miközben kissé idealizált képük volt csupán a Nyugatról. Ám ez most már nem így van, részben az EU migrációs politikája miatt, amely arra épül, hogy a Kelet nem kér az idegenekből, részben pedig az orosz agresszió miatt, ami miatt fokozottan igényt tartanak az amerikai védőernyőre” – olvasható az elemzésben.

A szerző szerint eközben a régi mag pedig folyamatosan gyengül. Schmitt az Elbától keletre eső térséget két részre osztja: a a lengyelek és a balti államok által alkotott északira, illetve a Szlovákia-Magyarország-Szerbia-tengelyre.

Előbbiek hiába óvtak a németek gázpolitikájától – amely Oroszországra helyezte a hangsúlyt – sokáig nem vették őket figyelembe. 

Ám a keleti politikát az határozza meg, hogy Moszkva fenyegeti ezeket az államokat, mint ahogy a finneket és a svédeket is. Igen vegyes halmazról van szó, az Északi-sarktól a Fekete-tengerig, de szívósan lépnek fel az európai színtéren, vezetőik világosan megmondják, mit akarnak, mit diktálnak az érdekeik.

A másik csoport a térségben Magyarország, Szerbia, valamint a legyengült Szlovákia. „A magyar kormány Vlagyimir Putyin orosz elnök trójai falova lett és belülről igyekszik alávágni a közösségnek. Szerbia a Nyugat-Balkánt destabilizálja ugyancsak Moszkva megbízásából”, írja a svájci lap.

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zavulon
2024. január 29. 15:22
Érdekes. Pont egy svájci orgánum nem látja meg a különutas politikát.
Ma is bukik a Zorbán...
2024. január 28. 16:59
Még egy hülye suttyó bolsevik. Azért fizetik, hogy hazudjon. Nem az oroszok fenyegtnek államokat, hanem azok konkrétan háborúban állnak ellene. A fegyverszállítás, a bábrezsim seregének kiképzése, kémkedés az oroszok ellen konkrétan háborús cselekmények. Kizárólag csak Putyinnak köszönheti világ, hogy még nem robbant ki a WW3.
Poldi bácsi
2024. január 28. 15:44
Ezek tényleg nem tudnak mit kezdeni azzal, ha önálló véleményed van, és ki is állsz mellette. Csak abból tudnak kiindulni, hogy mindenkinek muszáj valakinek a seggét nyalni. Önálló véleményed nem lehet! Az ki van zárva.
savrena
2024. január 28. 15:07
A gyarmattartó gondolkodásmód iskolapéldája. A vádak civilizálodni akartak, még késsel-villával enni is megtanultak. De nézzek, most már megint embert esznek! Csak halkan jegyzem meg, hogy Svájc a banktitok bevezetése előtt Svájc egy szegényház volt. És olyan kurva demokratikus, hogy a nők Appenzellben csak valamikor a 80-as években kaptak választójogot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!