Sapka, sál: még az észak-európaiakat is meglepte, milyen hideg van most náluk

2024. január 02. 18:44

A hideghez hozzá vannak szokva, de a -40 fok még nekik is sok. Vagy inkább kevés.

2024. január 02. 18:44
null

Svédország északi részén 2021 óta első ízben ereszkedett mínusz 40 Celsius fok alá a hőmérő higanyszála a svéd meteorológiai intézet (SMHI) keddi tájékoztatása szerint. A svédországi Kiruna melletti Nikkaluoktában mínusz 41,6 Celsius fokot mértek kedden. Ebben az évszázadban a legnagyobb hideget, mínusz 44 Celsius fokot, 2001 februárjában jegyezték fel Storbo településén. Umea városában tizenkét éve nem tapasztalt hideg van. 

Az SVT közszolgálati rádió szerint a rendkívüli hidegre tekintettel elővigyázatosságból csütörtökig leállították a vonatközlekedést Umeától északra. Az SMHI szerint a rendkívül hideget egy anticiklon okozza Svédország északkeleti és Finnország északi részén. 

A finn meteorológiai intézet szintén mínusz 20-30 Celsius fokos hidegről számolt be kedden honlapján, sőt Ylivieska városban kedd hajnalban mínusz 37,8 fokot mértek. Finnország központi és északi részén a napokban akár mínusz 40 Celsiusra is süllyedhet a hőmérséklet.

Nyitókép: BRUNO FAHY / BELGA MAG / Belga via AFP

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ugandai Bubu
2024. január 03. 13:13
Arról valami hírszerű böfögés, hogy a mérések szerint 2023 megint rekordmeleg év volt Magyarországon? Hogy globálisan szintén? Ja, hogy nem. Tudjuk, nincsen klímaváltozás, a tahó turhamagyar ezt is jobban tudja a kocsmában, hiszen minden csak zsidókamu :) Most mi legyen a mért adatokkal, dezsőkék?
Obsitos Technikus
2024. január 03. 00:57
Legalább nem kell külön behűteni a vodkát a kerti partihoz.
lefty67
2024. január 02. 21:20
Jajaj mind meghalunk felforr a bolygó, a jegesmedvék már füvet legelnek!
Secerror
2024. január 02. 20:49
Pedig olvad a jég a Thunbergákon, meg a jegesmedvék is koktélbárt nyitottak a jég miatt előretörni nem tudó svéd jégtörőhajókon. Nem is értem, mi ez a szélliberális időjárás, meg mi az, hogy egyáltalán mínusz, amikor plázst építenek klímaaktivisták bevonásával EU-forrásból az okafogyottá vált meteorológiai állomás helyén, Nincshálózatsson klímaügyi mini szter jóváhagyásával. Ez skandalum, ez illiberális provokáció a vas- és szent klímacél országában!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!