Orbán Viktorral ismerkedne a luxemburgi miniszterelnök, érdekli a magyar álláspont

2024. január 16. 16:48

Szerinte Magyarország Európa-pártibb, mint sokan gondolnák.

2024. január 16. 16:48
FRIEDEN, Luc

Új tervet forralnak Brüsszelben – egészen pontosan a Brüsszelből nem túl távoli Luxemburgban – Orbán Viktor megszelídítésére, adja hírül a POLITICO. A miniállam frissen megválasztott miniszterelnöke, az Európai Néppárthoz tartozó Keresztényszociális Néppártban politizáló Luc Frieden a lap szerint valami egészen megdöbbentőre készül:

beszélgetni Orbán Viktorral, és megismerni a magyar álláspontot.

„Magyarország Európa-pártibb, mint azt néha gondoljuk, és szerintem támogatnunk kell az eltérő nézeteket, hogy elérhessük a közös célt” – nyilatkozta a lapnak Frieden, aki ennek érdekében Orbán Viktorral ismerkedne. „Jobban meg kell ismernem Orbán Viktort” – mondja.

A luxemburgi miniszterelnök meggyőződése, hogy „ha valaki nem ért egyet bizonyos politikákkal, akkor meg kell próbálni megérteni, miként jutott erre”. Frieden ezért azt fontolgatja, hogy „a következő hónapokban” Magyarországra látogatna, hogy jobban megértse a magyar álláspontot.

A miniszterelnök emellett keményen kritizálta az EU-t azért, mert Orbán gyakran magára marad benne. 

Néha sokkoló látni, az európai országok között mennyire kevés a törekvés arra, hogy megértsék, mit gondol a másik oldal” – mondta.

Azt pedig elképzelhetetlennek tartja, hogy Magyarország támogatná Oroszország ukrajnai háborúját, hiszen „Magyarország annyit szenvedett a szovjet uralom alatt, hogy nagyon is jól érti, hogy egyetlen ország sem szeretné, hogy egy idegen hatalom dominálja, azt pedig bizonyosan nem, hogy egy másik ország megtámadja”.

Ugyanakkor felszólította Magyarországot is, hogy vegye komolyan jogállamisági vállalásait. „Remélem, hogy meg fognak csinálni valamennyit ezen reformok közül, hogy egy normálisabb viszony ismét kialakulhasson Magyarországgal” – vélekedett.

Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemkellnév
2024. január 17. 14:56 Szerkesztve
Erről két ismert formula jut eszembe: "Nyugtával dicsérd a napot!" és a "Jó zsaru, rossz zsaru"-módszer.
masikhozzaszolo
2024. január 17. 10:05 Szerkesztve
Na, itt van megint egy egyrészt-másrészt ember. Egyrészt meglátja, Orbán egyedül van az Unióban. Másrészt érdeklődik, hogy miért. De a prékocepció azért megvan, olvassa a német sajtót: A jogállamisááááág! És azt azért tudja (honnanafenéből), hogy az oroszok nem jó vendégek voltak nálunk. El lehet vinni moziba, az Elhallgatott gyalázatra. Luxenburgi ez is, pofozkodni akar!
luisbathhelena
2024. január 16. 23:24
Nyilvánvaló hogy az anyja egy malomtulajdonos kulák szeretője volt-írja majd holnap a Politico
lefty67
2024. január 16. 21:59
Ismét egy macskajancsi, aki azért,hogy bekerüljön a hírekbe, kimondja: Orbán!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!