Nekimentek az olaszok a migránsokat szállító spanyol civil szervezetnek

2024. január 22. 18:11

A hatóságok szerint az Open Arms akadályozta a líbiai parti őrség munkáját az észak-afrikai országhoz tartozó tengeri kutatási és mentési övezetben.

2024. január 22. 18:11
null

A dél-olaszországi Crotone kikötő-kapitánysága pénzbírságot szabott ki az Open Arms nevű spanyol civil szervezetre, és azonos nevű hajója húsz napig nem szállhat tengerre a földközi-tengeri civil hajók tevékenységére vonatkozó belügyminiszteri rendelet értelmében. A hatóságok szerint az Open Arms akadályozta a líbiai parti őrség munkáját az észak-afrikai országhoz tartozó tengeri kutatási és mentési övezetben. Ezt követően a spanyol felségjelzésű hajó nem vette figyelembe a tengeri mentésért felelős olasz hajózási koordinációs központ utasításait sem.

A hajót a Giorgia Meloni vezette kormány által tavaly januárban bevezetett jogszabályok alapján szankcionálták a húsznapos kényszerpihenővel, és pénzbírsággal is sújtják, amelynek összege tízezer euróig terjedhet.

Az Open Arms szombat este érkezett meg a calabriai Crotone kikötőjébe 57 illegális bevándorlóval a fedélzetén. A csoport nagy része szíriaiakból állt, de voltak közöttük pakisztániak, egyiptomiak és bangladesiek is. A spanyol szervezet azzal védekezik, hogy a líbiai vizeken három, egymástól független csónaknak siettek a segítségére. Elismerték, hogy nem követték az olasz koordinációs központ utasításait, ugyanis az nem engedélyezte a mentési műveletet. A tengeren érvényes szabályokat követték, vagyis az életmentést választották – hangoztatta az Open Arms.

Oscar Camps, az Open Arms alapítója és igazgatója indokolatlannak nevezte az olasz hatóságok intézkedését. Közölte, hogy fellebbezni fognak. A kikötő-kapitányság a hajó megérkezése után több mint hat órán át hallgatta ki a hajó kapitányát és legénységét tengeri műveleteik részleteiről.

(MTI)

Nyitókép: Santi Palacios / AFP

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. január 23. 11:21
Nem a szervezetnek kell "nekimenni", hanem a hajóikat kell elsüllyeszteni.
lhotx
2024. január 23. 07:47
Végre!
kukasmacska
2024. január 22. 22:41
Crotone 800 (nyolcszáz) km-re van a legközelebbi líbiai parttól. A spanyolok a LÍBIAI partoknál mentették ki a csónakosokat. Miért nem a közeli Líbiába szállították őket, ha úgymond életet mentenek? Miért Európába? Miért Olaszországba? Miért nem teszi fel soha senki senkinek az ilyen kérdéseket???
Bitrex®
2024. január 22. 22:05
Öt kiló homok, cukor, só, mosópor a dízelmotorba csodákat tudna művelni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!