Mutatjuk, milyen gázvezetéket épít megint az „oroszpárti” Magyarország

2024. január 23. 16:36

A régiónál messze korábban ébredtünk.

2024. január 23. 16:36
null

Néhány napja szállt csak be Ukrajna, Moldova és Szlovákia a Függőleges Gázfolyosó (Vertical Gas Corridor) nevű magyar-román-bolgár-görög projektbe, amely kétirányú gázszállítást tesz lehetővé balkáni országok és Magyarország között.

Míg Magyarország ezt a diverzifikációs projektet alapítóként jegyzi és 2016 óta folytatja, a fenti három ország csak öt nappal ezelőtt csatlakozott.

Szlovákia, Moldova, Ukrajna, Görögország, Románia, Bulgária és hazánk energiahálózat-üzemeltetői pénteken írták alá az együttműködés kibővítéséről szóló memorandumot.

„A Függőleges Gázfolyosó egyesíti majd a transzbalkáni gázvezetéket, és lehetővé teszi a földgáz szállítását Görögországból Moldovába és az ukrajnai földalatti tárolókba” – közölte a moldáv energiaügyi minisztérium. Dmitro Lippa, az ukrán GTSzOU tranzithálózat-üzemeltető vezetője

úgy számol, hogy Romániából hétmilliárd köbméter gáz érkezhet évente Közép-Európába.

A gázfolyosó segítséget nyújthat abban is, hogy a görögországi Alexandrúpoli városában hamarosan megnyíló LNG-terminálba érkező gáz elérjen Közép-Európába. A transzbalkáni vezeték Ukrajnán, Románián és Moldován keresztül korábban orosz gázt hozott a Balkánra, de mióta a Gazprom Szerbia és Magyarország számára Törökországon keresztül szállítja a gázt, kihasználtsága visszaesett. A vezeték kétirányúsításával ismét kiveheti majd részét a régió energiallátásából.

Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ZagerEvans2525
2024. február 24. 10:46
Hapsikáim! Akkor most jó, vagy rossz ez? Maradjunk a hagyományos muszka gázimportnál, vagy ne? Van sapka rajta, nincs sapka rajta. Akinek a szar is keserű, annak az sem tetszene, ha kiderülne, hogy a világ legnagyobb és legolcsóbban feltárható gázmezeje van alattunk. Meg aztán: ha a Bösznéék/Jákob+Mamuszka/Márkizaj/Fegyőr vezényelné a parádét, az mennyivel lenne más? Hhe?
kafabatka
2024. január 24. 04:52
A Kreml-ben halálra röhögik magukat. LNG-záz? Honnan is? Ha már nem orosz felségjel lesz a tankeren,már nyugodt lélekkel fogyasztja az ukrán rezsim is a csaksejtenilehethogyorosz energiát. Gondolom,olcsóbb így.
dios1968
2024. január 23. 21:59
Miért mell ebbe beengedni az ukrikat?
falcatus-2
2024. január 23. 20:53
Lajoss 2024. január 23. 16:42 Hogyne,mi mindig olyan okosak vagyunk…Azért vásároljuk a legdrágább orosz gázt..." Itt rendszeresítve van egy hülye papagáj, aki rendszeresen ezt szajkózza, majd amikor megkérdezik "mi mennyi" akkor lenyeli a billentyűzetet. No Lajcsi, mennyi az annyi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!