Megfejtették a románok: magyar nyelven könnyebben el lehet adni a termékeiket

2024. január 23. 13:31

Már a bukaresti román cégek is használnak magyar feliratot.

2024. január 23. 13:31

Marketingfogássá vált a Romániában gyártott élelmiszerek magyar nyelvű címkézése, a módszerrel  román érdekeltségű cégek is élnek – számolt be a Krónika erdélyi közéleti portál.

A cikk emlékeztet: kilenc éve Kovászna megyében még fogyasztóvédelmi bírságot róttak ki a magyar feliratokért,

mára azonban bevált gyakorlattá vált Romániában a magyar nyelvű címke. Ez azzal állhat összefüggésben, hogy a magyarul címkézett élelmiszer általában magasabb áron kel el az üzletekben – írja a szerző, aki élelmiszergyártókat is megkérdezett erről.

Számos példával illusztrálja, hogy a magyarországi és székelyföldi termékek mellett bukaresti román cégek is használnak magyar feliratot. Példaként a legnagyobb román hentesáru-forgalmazó, a Cris-Tim cég által készített „csárdás” szalámicsaládot említi.

Ezt piros-fehér-zöld szalagos csomagolással és a címke előlapján nagyobb magyar, illetve kisebb román felirattal kínálják megvételre.

Egyre népszerűbb a magyar nyelvű címkézés

A Bukarest melletti, Ilfov megyei MP Baneasa-Paste részvénytársaság által gyártott „családi pillanatok” száraztészta szintén piros-fehér-zöldbe van csomagolva – olvasható a cikkben.

A Bomilact Madaras Kft. által gyártott Madarasi székely sajtot is magyar nyelven feliratozták, az oldalára ragasztott öntapadós cédulán román nyelvű leírás is olvasható. Bogács Loránd cégvezető szerint a Kaufland üzletkötője kérésének tett eleget azzal, hogy az eredetileg Magyarországra szánt, és ennek megfelelően címkézett termékeket Romániában is kezdték forgalmazni.

Hozzátette, hogy a magyar felirattal elsősorban az erdélyi magyar vásárlókat kívánták megszólítani, ebből az erdélyi üzleteket ellátó tordai lerakatba visznek, míg a Kárpátokon túlra románul feliratozott termékek kerülnek. A cégvezető szerint a magyar címkével új vásárlói réteget szólítottak meg.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: DANIEL MIHAILESCU / AFP

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mpetya
2024. január 24. 09:56
A romániai magyarok mindig panaszkodnak, hogy tiporják a jogaikat - a választásokon meg csak 30-40 %-uk vesz részt. Így hogyan lehet érvényesíteni az akaratukat?
Jacques Foche
2024. január 23. 23:58
Csak aztán nehogy a rosszabb minőségű változatot címkézzék a románnál nagyobb magyar felirattal. Egy vérbeli nacionalista román így tenne.
Jajdejónekünk
2024. január 23. 19:06
Nahát! Rájöttek, hogy élnek magyarok is a mostani Romániában, és ők is potenciális vásárlók?
pragmatika
2024. január 23. 18:54
@bunko-jobbos "1990-ben 2,5 millió magyar volt Romániában, most 1,5, nemsokára meg 1 lesz, az is öreg." Hát, igen. Ezért találó trianonra, a "nemzeti traggédia" kifejezés. Ez a folyamat sajnos előre sejthető volt. Ha az 1943-as határok maradtak volna, a folyamat pont ellentétesen hatott volna, észak-Erdélyben már a lakosság 80 %-a a magyart beszélné.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!