Újabb pofon Brüsszelnek: lerántotta a leplet Morawiecki az Európai Unió jogállamisági eljárásáról

2024. január 31. 22:21

„Az Európai Uniónak nem így kell működnie” – árulta el az előző lengyel kormányfő.

2024. január 31. 22:21
Ursula von der Leyen

Rendkívüli kétértelműség és eltérő megközelítések mutatkoznak az Európai Unió részéről a jogállamiságot illetően attól függően, hogy ki van hatalmon egy tagállamban – jelentette ki Mateusz Morawiecki előző lengyel kormányfő Brüsszelben szerdán, az Európai Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján.

Úgy vélte, hogy a jogállamisági kérdésének megítélése nagyon látványos eltéréseket mutat Lengyelország esetében,

függően attól, hogy balliberális vagy a politikai középből és a jobboldalból alakult kormány van hatalmon. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az előző kormány által hozott lengyel jogszabályok és rendelkezések megsértéseinek száma jelenleg „rendkívül magas”.

Az uniós döntéshozatal további központosítása „sehova sem vezet”

Brüsszel részéről azonban nem érkezik reakció annak ellenére, hogy a lengyel igazságügyi miniszter számos rendelkezése az alkotmány módosításával ér fel – emelte ki. Közölte, hogy az új varsói kormány adókat érintő három rendelkezése szembemegy a lengyel érdekekkel. A legfőbb ügyész kinevezésével kapcsolatban azt mondta: a lengyel törvények egyértelműen rendelkeznek arról, hogy a folyamatnak az elnök jóváhagyásával kell zajlania.

Donald Tusk új lengyel kormánya megsérti ezt a jogszabályt, megsérti a lengyel alkotmányt

– jelentette ki.

Az uniós döntéshozatallal kapcsolatban hangsúlyozta: annak további központosítása „sehova sem vezet”, az csak a radikalizálódás légkörének megerősítését segítené Európa minden szegletében. Kijelentette azt is, hogy „egymást érő kísérletek vannak Magyarország zsarolására és az országgal szembeni nyomás fokozására”. A Jog és Igazságosság (PiS) párt támogatja Orbán Viktor miniszterelnököt és kormányát a „brutális, minden jogot nélkülöző és minden eljárási normát megsértő zsarolásokkal” szembeni küzdelmében.

Az Európai Uniónak nem így kell működnie

– tette hozzá.

Kérdésre válaszolva az előző lengyel kormányfő közölte azt is: személy szerint nyitott arra, hogy a júniusi európai parlamenti választásokat követően a Fidesz csatlakozzon az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai parlamenti (EP-) frakciójához.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: ANDREAS SOLARO / AFP

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. február 01. 07:46
Bukott ember…nagyon okos…😉
sozlib_abschaum
2024. február 01. 05:11
Tetszettetek volna Orbánra hallgatni és most nem lennétek ellenzékben. Remélem tanultatok ebből a baki-ból és következőleg az lesz az első lépésetek, hogy a szaros gyuri összes terrorszervezeteit kibasszátok az országból.
states-2
2024. február 01. 04:12
Futótűzként terjed a lázadás a kommunista unió ellen Nyugaton, ezt senki nem gondolta volna még egy-két hónappal ezelőtt. A választásokon alighanem repülnek a komcsik az unió éléről.
states-2
2024. február 01. 04:09
Rettegnek a komcsik, mert a kommunista unió összeomlóban van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!