Lengyel sajtóértesülés: Brüsszel megorrolt Tuskékra, fogy a türelmük a jogállamiság ügyében

2024. január 14. 14:48

Három feltételnek kell megfelelnie Lengyelországnak, hogy folyósíthassák a kohéziós alapokat.

2024. január 14. 14:48
Donald Tusk Press Conference

Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz, Lengyelország fejlesztési alapokért és regionális politikáért felelős minisztere a napokban látogatott Brüsszelbe. Az RMF FM újságírója a miniszterrel folytatott megbeszélések során az uniós tisztviselőktől azt hallotta: 

„túl sok volt a magasröptű ígérgetés a jogállamiság helyreállításáról, és túl kevés a konkrétum”. 

Az EB ezért elvárja, hogy a „jogállamiság helyreállítására” vonatkozó tervet Tuskék konkrét részletekkel egészítsék ki.

Az RMF FM újságírója azt is megtudta:

Lengyelországnak nemcsak a „jogállamisági feltételnek” kell megfelelnie, hanem két további feltételnek is a közlekedéssel és az egészségüggyel kapcsolatban, hogy Brüsszeltől megkaphassa a pénzt.

„Három alapfeltétel még nem teljesült: két tematikus alapfeltétel a közlekedésre és az egészségügyre vonatkozóan, valamint egy horizontális alapfeltétel, amelyet az Alapjogi Charta határoz meg” – mondta az EB szóvivője az RMF FM újságírójának.

A közlekedés esetében Lengyelországnak „átfogó közlekedési tervezést”, azaz közlekedési beruházási tervet kell végrehajtania, az egészségügy esetében pedig „az egészségügy és a gondozás stratégiai keretét”, azaz az egészségügyi ágazatra vonatkozó tervet szükséges készítenie beruházási igényekről. Amíg ez nincs meg, addig az Európai Bizottság szerint „egy eurót sem kaphat Lengyelország”.

Nyitókép: Foto Olimpik / NurPhoto / AFP

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 216 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ügyvéd
2024. január 15. 19:33
muhahahahaha! Hülye lengyelek, lengyel hülyék.
salmonella
2024. január 15. 07:57
Ezt megszívták a lengyelek. De legalább mindenki láthatja, hogy mire megy ki a játék. Örüljenek neki, ha nem sodródnak bele a háborúba. Úgy járnának, mint 1939-ben.
pandalala
2024. január 15. 03:31
amíg az elembétékukit nem teszik bele az alkotmányba ....
survivor
2024. január 14. 22:29
20.000 ellenzeki megfigyelő sasolta a szavazást, tomika. Mérő bácsi-matekos- IS.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!