Lassan a maffia is különb a brüsszeli elitnél

2024. január 30. 17:17

Sordöntő csúcstalálkozót tartanak az uniós állam- és kormányfők csütörtökön.

2024. január 30. 17:17
Kaszab Zoltán
Vasárnap.hu

„A tét a hétéves költségvetés módosítása és az Ukrajnának szánt, nagyjából 50 milliárd eurós támogatási csomag elfogadása. Magyarország álláspontja világos, mégis elképesztő, már-már riasztó az a brüsszeli nyomásgyakorlás, amellyel Budapestnek szembesülnie kell.

Kijev a következő 4 évre kapná meg az 50 milliárd eurós támogatást, amely valószínűleg leginkább csupán arra lenne elég, hogy a csődközelben lévő államot a kormány finanszírozni tudja. Abba most nem érdemes belemenni, hogy az eddigi támogatással mire jutott Ukrajna, ha a harctérre tekintünk.

Azt viszont már érdemesebb vizsgálni, hogy vajon az oda jutó pénzek mekkora része vált korrupció áldozatává. Erre vonatkozóan egyelőre csak becslések vannak, de ha abból indulunk ki, hogy az amerikaiak szerint a támogatások 30%-a nem a megfelelő helyre jut el, akkor a kép nem túl biztató.

És uniós szinten ezt senki nem vizsgálta a már eddig odaadott több tízmilliárd euró esetén sem és a most szóban forgó 50 milliárd euró esetén sem.

Pedig jelenleg már az Unió sincs annyira »kitömve« anyagilag, hogy meggondolatlanul szórja a pénzt.

És éppen ezt veti fel a magyar kormány is, mint egy mindenki számára érthető és elfogadható szempontot. Orbán Viktor ugyanis nem azt mondja, hogy az EU ne támogassa Ukrajnát, hanem azt, hogy gondolja végig, hogy hogyan?

Nem jó ugyanis, ha mindenféle kontroll és ellenőrzés nélkül áramlik a pénz a háború sújtotta országba, ahogyan Magyarország azt sem támogatja, hogy a tagállamok hitelt vegyenek fel Ukrajna támogatására.

Ehelyett a magyar kormányfő azt javasolja, hogy a tagállamok saját forrásból »adják össze« a szükséges pénzt és ha lehet, 4 egyenlő részletben adják oda a következő 4 évben, évente felülvizsgálva azt.”

Fotó: Martin Bertrand/Hans Lucas via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ekeke1
2024. január 31. 02:56
Lassan? Ugyan. A brüsszeli maffiához képest Mario Puzonak a Don Vito Corleone családja egy Tesz-vesz város.
pandalala
2024. január 30. 23:20
Jaja, a maffia az tkp. családbarát!! .... :-))
hegyaljai-2
2024. január 30. 19:02
A jelenlegi EU költségvetés módosításáról beszélnek, pedig az csak 2021-2027-re terjed ki. Elfogadás esetén 2024-el kezdődve a 4 év 2028-ra is kiterjedne, ami a következő költségvetésre róna kötelezettséget.
EX_Terminator
2024. január 30. 18:17
Az amikor az ember teljes joggal mondja hogy a bűnszövetkezetek de még a legsötétebb kommunista elnyomás is különb ennél és ezeknél? DERMESZTŐ.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!