Ki nem találná, mi lett a legkeresettebb szó román szomszédainknál!

2024. január 06. 09:48

Kiderült, hogy melyik szóra kerestek rá a legtöbben a román értelmező szótárban.

2024. január 06. 09:48

Tavaly a nimfománia volt a legkeresettebb kifejezés az online szótárban – számolt be a Főtér.ro. Mint írták, bár az erdélyi magyarok szókeresési szokásairól külön felmérés nem született ugyan, a romániai lakosságra vonatkozó felmérés szerint 2023-ban az emberek a nimfománia szóra kerestek rá a legtöbbet a Dexonline felületén (DEX – Dicționarul Explicativ al Limbii Române, magyarul a román nyelv értelmező szótára),

mégpedig nem is kevésszer: 199.000-szer.

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bill-murr
2024. március 03. 15:19
En a kleptomaniara tippeltem.
sciohyper
2024. január 08. 19:36
Álmodik a nyomor...még hisznek a mesékben
seneca6
2024. január 06. 23:23
Na, jó, de olyan szavakra nem kereshetnek, hogy tisztesség, becsület, munka, vagy akár a tisztaság. Ezek a románban nem léteznek. Marad az árulás, a szőrös talp és a nimfománia. Az első kettőre meg minek keressenek, mikor az születési adottság náluk. Na, világbéke!
Tehetős Totó
2024. január 06. 20:42
Magam is soxor felütöm DEXet, s még kell mondanom, hogy, nagyon korrekt, mert minden szónak megadja az eredetét. Így aztán kiderül a sok jövevényszó, amivel a dákoromán nyelvet gazdagították, így aztán rengeteg a szinonima: szláv ( óbulgár) és neolatin ( olasz, francia) pld. ceas/ ora. De elismeri a magyar eredetet is: Mântuitor ( megMentő, azaz Megváltó) gândi- gondolkodni, oras- város, neam- nem(zet), stb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!