Félelem és reszketés Brüsszelben – naná, hogy már megint a „főgonosz” Orbán Viktor miatt

2024. január 13. 19:30

Mindeközben Ursula von der Leyen büszkén magyarázza, mennyivel többet költ Ukrajnára az EU, mint az Egyesült Államok.

2024. január 13. 19:30
null
Kacsoh Dániel

Lapunk nyomdába küldésének idején még félelem és reszketés uralkodik Brüsszelben. A feszültség forrása ismét Orbán Viktor, aki jelenlegi tudásunk szerint mintegy hat hónapig az állam- és kormányfők testületének vezetője lesz, mivel a mostani elnök, Charles Michel az EP-választás nyomán átül az Európai Parlamentbe, s a voksolást követő interregnum idején a soros elnökséget vivő Magyar­ország kormányfője jogosult betölteni a posztot.

Az amerikai Politico brüsszeli kiadásának szerkesztőségében el is kezdtek izzadni.

Persze a jól értesült újságíró úgy tudja, az Orbán-féle politikától ódzkodó tagállami vezetők szeretnék valahogy meghekkelni a szisztémát, elkerülve a fiaskót, hogy az Európai Unió kvázi vezetője egy ideig a nemzet­állami szuverenitás védelmezője, az orosz–ukrán fegyverszünetet szorgalmazó, az 50 milliárd eurós támogatást a közös költség­vetés terhére átengedni nem hajlandó „főgonosz” legyen. Nem zárható ki, hogy sikerül nekik, a jogállamisági tirádák mellett kreatív jogértelmezés is dívik arrafelé.

Érdemes felidézni: a Sargentini-jelentést úgy sikerült liberális örömkönnyek között elfogadni az Európai Parlamentben, hogy a tartózkodókat nemes egyszerűséggel nem számolták bele az eredménybe. Vagy ott van az a legújabb EP-döntés, amely az Európai Bizottság javaslatát magába foglalva javasolná bevezetni az úgynevezett európai szülőséget, kikerülve ezzel azon tagállamok jogrendszerét – például Magyarországét –, ahol azonos nemű pároknak nem engedélyezik gyermekek örökbefogadását. 

Kimondanák ugyanis, hogy a bárhol szülőnek számító állampolgár valamennyi uniós országban annak számít. Cseles!

Felhozhatjuk továbbá a jogállamisági procedúra lassan átláthatatlan feltételrendszerét is, amelyben immár tételesen szerepel a gyermekvédelmi törvény feladásának követelménye. Értsd: bár az úgynevezett kondicio­nalitási rendelet elfogadásakor a lengyel és a magyar vétó feladásáért cserébe ki­fejezetten a közös pénz szabályszerű felhasználásának elmaradását volt hivatva megtorolni az új szisztéma, később bővült a portfólió.

A magyar kormány már a kezdetekkor azért ágált, nehogy ideológiai szempontok mentén vonjanak meg forrásokat bárkitől is, amire minden fórumon heves tagadás és fogadkozás volt a válasz. És most mégis úgy tűnik, a sorozatos – olykor azért egy 10 milliárd eurónyi összeg erejéig lazuló – brüsszeli csuklóztatást akkor tudnánk leszerelni, ha a kabinet beengedné a genderpropagandát a sulikba, továbbá a déli határon minimum szárnyas kapukat nyitna az illegális migránsoknak.

Ja, és a legfontosabb: fegyvert és EU-s pénzt küldene Ukrajnába, bármiféle ellenőrzés nélkül.

Merthogy nagyjából erre redukálódott az európai egység melletti kiállás: gáláns menekültpolitika, korlátlan jogok az lmbtqi-közösségnek és elfogódottság Ukrajna ügyéért. Utóbbinál bónusz jár, ha valaki hitet tesz Oroszország totális legyőzése mellett. Ursula von der Leyen EB-elnök évértékelőjében büszkén magyarázta, mennyivel többet költ már Ukrajnára az EU, mint az Egyesült Államok. S a különbség csak nőni fog 2024-ben is, miközben a versenyképesség és a gazdasági potenciál ezzel fordított arányban változhat.

Úgy tűnik, ez lassan csak minket zavar.

Nincs kétség: ez az esztendő is a jogászkodó kreativitásról és az önfeladásról szól majd az EU központjában, s nem a valódi érdekérvényesítésről. Hacsak Orbán el nem foglalja Brüsszelt, ahogy ígérte, s ahogy arra a szabályok – még ha csak inkább szimbolikusan – egy időre lehetőséget adnának is. 

(Nyitókép: AFP)

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 203 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. január 14. 20:51 Szerkesztve
@Osztap_Bender: "A magyar kormány megszámlálhatatlan pénzt ölt és öl manapság is bele a cigányság felzárkóztatásába." Mondjuk szerintem semmit nem fordít a cigányság felzárkóztatására o1g. Ha sokat fordítana, akkor minden öt cigány gyerekre jutna két magasan képzett tanár az általános iskolában. Ukrajnában meg rengeteg nyoma van a költésnek, csak ne hagyd hogy megszopasson a propagandasajtó. Itt van egy mai videó a hasznos költésről, kis pénz csak, hatékony, istennek hála megdöglik benne egy megszálló csecsen "legjobb barátotok", és másik pár is úgy tűnik soha nem megy többet Ukrajnába turistáskodni. Kérsz még több videót a könyvelésedhez? https://twitter.com/Aerobomber_UA/status/1746607130319179987 De mondok másik párhuzamot: Az EU megszámlálhatatlan pénzt öl Magyarország felzárkóztatásába. Az eredmény: Magyarország az EU legkorruptabb állama, és a rendszerváltáskori volt szocialista éllovasból manapság egyre több más mutatóban is már csak Bulgáriával versenyzünk az utolsó helyért.
koronaszepe
2024. január 14. 16:47
Ha így haladunk, teleplakátolják Prüsszelt "Állítsuk meg Orbánt" plakáttal...
pandalala
2024. január 14. 14:31
Állítólag, az USA bejelentette h nem segélyezik tovább Ukrajnát. Megtörtént már az utolsó átutalás is. ....
Osztap_Bender
2024. január 14. 12:38 Szerkesztve
Gondolkozzatok csak el egy érdekes párhuzamon. A magyar kormány megszámlálhatatlan pénzt ölt és öl manapság is bele a cigányság felzárkóztatásába. Az eredmény: a pénz nyomtalanul(?) eltűnik, változásnak nyoma sincs. Az eu. számolatlanul önti a pénzt "ukrajnába", eredménye ennek sincs, a pénznek meg nyoma. A tanulságot magatok is le tudjátok vonni, világnézettől függetlenül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!