Felbolydult a muszlim világ: rakétákkal lőtte Irán Irakot

2024. január 16. 12:36

Az iráni Forradalmi Gárda közölte, hogy az iraki kurd régióban a Moszad izraeli hírszerző ügynökség egyik főhadiszállását találták el.

2024. január 16. 12:36

Irán hétfőn éjszaka rakétákkal lőtte az állítása szerint az észak-iraki Erbílben lévő izraeli „kémközpontokat”, valamint az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez köthető észak-szíriai célpontokat; Erbílben többen meghaltak.

Az Erbílre kilőtt rakéták az amerikai konzulátus közelében lévő gazdag negyedben csapódtak be. A kurd regionális kormány biztonsági tanácsa szerint a támadásnak négy polgári halálos áldozata és hat sebesültje volt.

Az iráni Forradalmi Gárda közölte, hogy az iraki kurd régióban a Moszad izraeli hírszerző ügynökség egyik főhadiszállását találták el.

Egy másik közleményük szerint több ballisztikus rakétát lőttek ki „terrorista” célpontokra, köztük az Iszlám Állam szíriai állásaira, és megsemmisítették őket.

Az Irán által támogatott iraki milíciák az Izrael és a Hamász között zajló háború kezdete óta számos dróntámadást indítottak az Irakban és Szíriában állomásozó amerikai csapatok bázisai ellen. Matthew Miller amerikai külügyminisztériumi szóvivő hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok határozottan elítéli az Erbíl elleni iráni rakétatámadást.

Egy név nélkül nyilatkozó amerikai védelmi illetékes közölte, hogy az amerikai erők követték a rakétákat, amelyek Észak-Irakban és Észak-Szíriában csapódtak be, és

a támadások nem tettek kárt amerikai létesítményekben.

Egy iraki biztonsági illetékes közölte, hogy Erbílt számos ballisztikus rakétával lőtték, de további részleteket nem osztott meg a támadásról. Az Irán által támogatott iraki milícia egy szintén név nélkül nyilatkozó tisztségviselője pedig arról számolt be, hogy az iráni Forradalmi Gárda tíz rakétája csapódott be az amerikai konzulátus környékén.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: KURDISTAN 24 / AFP

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ZZoltan
2024. január 17. 01:32
Most Irán komolyan fellépett a terrorizmus ellen: a, lőtte az ISIS-t b, lőtte az izraelli terror állam érdekeltségeit
Autofocus
2024. január 16. 22:45
Izrael, Jemen, Irak... forr a világ bús tengere és ezeknek a balfaszoknak a klímasemleges szójalatte a legfontosabb problémájuk.
ToIeranciaterror
2024. január 16. 22:08
Irán most válaszolt a pár héttel ezelőtti temetői robbantásra. De ezt miért nem tudják a mandiner firkászai?
Spiritmonger
2024. január 16. 19:59
Amit az irániak állítanak, az ugyan őrült beszéd, de van benne rendszer...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!