Egyre aggasztóbb a helyzet a Vörös-tengeren: lövik egymást az amerikaiak és a húszi lázadók

2024. január 10. 09:23

A jemeni lázadók által indított drónokat és rakétákat amerikai és brit vadászgépek lőtték le.

2024. január 10. 09:23

Az amerikai és brit erők megsemmisítettek 18 drónt és 3 rakétát, amelyeket húszi lázadók indítottak egy „összetett” támadásban a Vörös-tengeren kedd este – közölte az amerikai hadsereg.

Az amerikai hadsereg központi parancsnoksága (Centcom) közölte, hogy „az Irán által támogatott húszik összetett, Irán által tervezett támadást indítottak a Vörös-tenger déli részén drónok, hajó elleni cirkálórakéták és egy hajó elleni ballisztikus rakéta felhasználásával”.

A drónokat és a rakétákat az Eisenhower amerikai repülőgép-hordozóról, három amerikai rombolóról és egy brit hadihajóról, a Diamondról bevetett vadászgépek lőtték le

– derült ki a Centcom közleményéből. A tájékoztatás szerint a támadások során „nem keletkeztek károk vagy áldozatok”.

A Vörös-tengeren állomásozó nemzetközi erők újabb biztonsági incidensre reagáltak a húszi lázadók ellenőrzése alatt álló Jemen északi partjainál – közölte korábban a brit tengerbiztonsági hivatal, az UKMTO. A beszámoló szerint: „az UKMTO információt kapott egy, a jemeni Hodeida kikötőjétől mintegy 50 tengeri mérföldre nyugatra történt incidensről, amelyben drónok vettek részt.

A koalíciós erők reagáltak”

– közölte a brit ügynökség az X közösségi oldalon, azt tanácsolva a hajóknak, hogy „legyenek óvatosak”.

A brit védelmi miniszter, Grant Shapps kedd este bejelentette, hogy egy másik fregatt, a Richmond már úton van a Vörös-tengerre, hogy elhárítsa a húszi támadásokat. A kedd esti támadás volt a 26., amely január közepe óta a kereskedelmi hajózást célozta meg a Vörös-tengeren – közölte a Centcom.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

A nyitókép illusztráció. Fotó: KHALED ZIAD / AFP

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2024. január 10. 16:25
alexandrosz-2 B_kanya "2024. január 10. 13:24 • Szerkesztve Nem, nem, zsidó! Hazudsz." Jajj, kedvetlen alexa, drága kincsem, akkor ha szidnak a fajtatársaid, akkor szólj nekik, hogy antiszemiták :)))
victory
2024. január 10. 12:25
Nem hajókról küldik, a partról… Szívjatok csak.
rockercicc
2024. január 10. 11:34
Remélem kilövik a gecibe ezt a sok mocskos terrorista féreg arabot! El kell süllyeszteni a hajóikat, amelyik meg kievickél azt ott lőni fejbe!
remi
2024. január 10. 11:34
Csak nehogy valahogy teljesen véletlenül pár bastion komplexum manifesztálódjon a houtik kezében ott, merabbú' rohattnagy baj is lehet még..... Amúgy a "nátó" (vagyis konkrétan a zusákok) most már itt is tucatjával lövöldözik a darabonként 2-4 millió dodóba kerülő rakétákat. A raytheonnál meg a bőingnél meg már megtelt az összes pénztárgép, már csilingelni se tud.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!