Donald Tusk: Ukrajnának minden rendelkezésre álló segítséget meg kell adni

2024. január 23. 07:02

A lengyel kormányfő szerint Ukrajnát nem csupán elvi okokból, hanem a saját biztonságuk érdekében is támogatniuk kell.

2024. január 23. 07:02
Volodymyr Zelenskyy - Donald Tusk meet in Kyiv

Donald Tusk, a lengyel kormányfő, hétfőn egy napos kijevi látogatás során kijelentette, hogy Lengyelország minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy növelje Ukrajna esélyeit az Oroszországgal folytatott küzdelemben. A lengyel vezető biztonsági okokból előzetes bejelentés nélkül, vonattal érkezett az ukrán fővárosba hétfő reggel. A nap folyamán Volodimir Zelenszkij elnökkel és Denisz Smihal miniszterelnökkel is tárgyalt – írta meg a hidardo.hu.

A Zelenszkijjel tartott közös sajtótájékoztatón Tusk kifejtette, hogy Lengyelország Ukrajnát nem csupán elvi okokból, hanem a saját biztonságának érdekében is támogatja.

Lengyelországban jelenleg túlfűtöttek az érzelmek, és politikai konfliktusok vannak az októberi választások után. Egy dologban azonban mindannyian egyetértünk: Ukrajnának minden rendelkezésre álló segítséget meg kell adni az Oroszország elleni harcban, hiszen a lengyel nemzet és a lengyel állam biztonsága is kockán forog

– hangsúlyozta Donald Tusk, majd hozzátette, hogy „Lengyelország kész katonai hardvert és felszereléseket gyártani Ukrajna számára, és Kijevvel együtt fogja keresni közös védelmi beruházások finanszírozásának lehetőségét. Szó esett a fegyver- és lőszergyártás terén megvalósítandó közös beruházásokról is”.

Blokád és tagság

Tusk emellett kifejezte, hogy Lengyelország Ukrajnát az EU-csatlakozási folyamatban is minden lehetséges módon támogatni fogja. Álláspontja szerint Lengyelország határozott célja, hogy az ukrán EU-tagság minél gyorsabban valósággá váljon. A kamionosok blokádjával kapcsolatban pedig elmondta, hogy tervezik egy olyan megállapodás kidolgozását, amely biztosítja mindkét ország biztonságát és érdekeit az Ukrajnába irányuló lengyel áruszállítás kapcsán.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Handout/Anadolu via Getty Images

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Phm045
2024. február 06. 14:30
Egyetértek! De csak a lengyelek pénzét osztogassad!......................
survivor
2024. január 24. 13:24
Államközi , bilaterális adományok mehetnek ! Kezdje Germanisztán...
survivor
2024. január 24. 13:21
"RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ" Ami nem áll rendelkezésre ,azt nem. Aber, mi áll rendelkezésre, sage Ich.
Lajoss
2024. január 24. 01:09
Teljesen igaza van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!