Bűncselekmények közé sorolná a jövőben a gyűlöletbeszédet az EP

2024. január 18. 15:28

Az uniós szintű szabályokat csak akkor lenne kötelező alkalmazni, ha az ilyen bűncselekményeket faji, bőrszín, vallás, származás, nemzeti vagy etnikai hovatartozás alapján követik el.

2024. január 18. 15:28
null

Az Európai Parlament szorgalmazza, hogy az Európai Unió a gyűlöletbeszédet és a gyűlölet-bűncselekményeket az úgynevezett uniós bűncselekmények közé sorolja – tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön. Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 397 igen szavazattal, 121 ellenében és 26 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásában az EP-képviselők emlékeztetettek: jelenleg a tagállamok büntetőjogi szabályai 

eltérő módon kezelik a gyűlöletbeszédet és a gyűlölet-bűncselekményeket, 

míg az uniós szintű szabályokat csak akkor kötelező alkalmazni, ha az ilyen bűncselekményeket faji, bőrszín, vallás, származás, nemzeti vagy etnikai hovatartozás alapján követik el.

Minimumszabályokat állapítanának meg

Hangsúlyozták, hogy a gyűlöletbeszéd és a gyűlölet-bűncselekmények olyan különösen súlyos, határokon átnyúló dimenzióval rendelkező bűncselekmények, melyekre vonatkozóan az EP és a tagállmai kormányokat tömörítő tanács minimumszabályokat állapíthatna meg. Az EP-képviselők figyelmeztettek, a véleménynyilvánítás szabadságát, bármennyire is kulcsfontosságú, nem szabad a gyűlölet védelmére felhasználni, és kiemelték, hogy az internet és a közösségi médiaplatformok könnyű hozzáférhetősége és a lehetséges névtelenség hozzájárulhat a gyűlöletbeszéd terjesztéséhez és felerősítéséhez.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

 

Összesen 197 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2024. január 19. 09:49
És mi van helyette, fogamzásgátló?
Uztu
2024. január 19. 07:49
Akkor danit ledejezik🤣🤣🤣😍
urban63
2024. január 19. 07:45
Fogtündér meg a tornacipő-zakó hülye gyerek Danika felmentést kap? ...na, és a politikai zsarolást azt mikkor sorolják?
powerage
2024. január 19. 06:38
"az Európai Unió a gyűlöletbeszédet és a gyűlölet-bűncselekményeket az úgynevezett uniós bűncselekmények közé sorolja " " faji, bőrszín, vallás, származás, nemzeti vagy etnikai hovatartozás alapján" Ez most azt jelenti, hogy egyből beviszik a rabbikat vagy már a talmud birtoklásáért is büntetés jár?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!