Az új, baloldali kormány a médiában és a bíróságon is eltávolítja azokat, akik nem értenek egyet vele – értékelte Morawiecki a friss, lengyel „demokráciát”

2024. január 13. 11:56

„Ez nemcsak politikai szabadságjogokról szól, hanem a demokrácia teljes megsemmisítéséről” – hangsúlyozta a korábbi miniszterelnök.

2024. január 13. 11:56
null

Folytatódik a politikai tisztogatás Lengyelországban – írja az Origo. Kedden letartóztatták Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt tagjait. Emlékeztettek: a politikusokat korábban szabadságvesztésre ítélték, ám elnöki kegyelemet kaptak. A letartóztatások után tömegek vonultak az utcákra, a PiS pedig feljelentést tett és bűncselekményekkel vádolta meg a szejm elnökét.

A tüntetők a demokrácia védelmében tüntettek, hiszen 

az új kormány médiában és a bíróságon is eltávolítja azokat, akiknek más a véleményük

 és nem hajlandóak az új irányt követni. 

„Ez nemcsak politikai szabadságjogokról szól, hanem a demokrácia teljes megsemmisítéséről” 

– hangsúlyozta Mateusz Morawiecki, volt miniszterelnök, Andrzej Duda államfő pedig megtagadta a közmédia finanszírozásáról szóló új határozat aláírását, ezen kívül kegyelmi eljárást kezdeményezett a letartóztatott politikusok ügyében, akiket még korábban ítéltek el három évre. A politikai leszámolások instabil időszakot vetítenek elő Lengyelországban, írják.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Anne Applebaum

X

Idézőjel

A Jog és Igazságosság pártja mindent megtesz, hogy megvédje az általa létrehozott autokratikus rendszert.

Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Marcin Obara

 

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hohokam
2024. január 13. 20:34
Matyi, ezt elcsesztétek - a szuverenisták NEM szavaztak rátok, mert csonting benyaltatok az USA-nak, és az ukrán gazemberekkel cimboráltatok, akik ideológiai elődei százezerszámra irtották a honfitársaitokat 1943-45 között.
Osztap_Bender
2024. január 13. 18:58 Szerkesztve
Ilyen a "demokratikus" hatalomátvétel. 1945-48-itt nem elkergették, hanem megölték (kivégezték) vagy földönfutóvá, börtöntöltelékké tették az előző hatalom embereit a "demokráci jegyében". Egyébként pedig ez a politika lényege. Aki nincs velünk annak annyi, mert még észreveszi, hogy mi is hazudunk, lopunk, csalunk és "lölő félék" akarunk lenni. Hiszen ha nem tudnád, csakis így lehet ferrarink, jachtunk, országszépe szeretőink, földbirtokunk kastéllyal, szőlővel, lovakkal, szolgákkal, péncélos védelemmel, valutával, arannyal, bankártyákkal tömött széffel a pincében. De ha megfigyeled, egy szinten felül már a "demokrácia" nem veszélyezteti az összelopott vagyonkát, a világszép mucuskát. Vagy ha mégis, akkor még mindig ott a Kajmán szigeteki birtok és bankbetét és az új névre kitöltött útlevél, az új állampolgársággal. Az ördög nem alszik, az emberek irigyek, óvatosnak kell lenni.
Advocate
2024. január 13. 16:52
A Donald próbálja vissza-tuszk-olni, a demokrácia szellemét a palackba!
istvanpeter
2024. január 13. 15:36
De ne felejtsük el, hogy minden önkény és terror szülőanyja a liberalizmus. Így volt ez, vagy még ígyebben a Nagy Francia Forradalomban, Spanyolországban és hát a kommunizmusban és a fasizmusban is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!