A keresztény reálpolitikus – Wolfgang Schäuble emlékezete

2024. január 03. 23:20

2024. január 03. 23:20
Prőhle Gergely
Prőhle Gergely

„Hiszem, hogy Isten minden szükségben annyi erőt ad a kitartáshoz, amennyire szükségünk van. Ezt azonban senki nem kapja meg előre, azért, hogy ne önmagunkra, hanem egyedül csak Őrá hagyatkozzunk. Az ilyen hitben teljesen eltűnik a jövőtől való félelem.” A karácsony másnapján, 81 éves korában elhunyt Wolfgang Schäuble gyakran idézte a nácik által kivégzett evangélikus teológus, Dietrich Bonhoeffer 1943-ban a börtönben megfogalmazott hitvallását. Hosszú politikai pályafutása során az Isten előtti felelősség mindig együtt járt az emberek iránti felelős­séggel – globálisan is, de lokálisan mindenképp: a német parlamentarizmus történetében egyedülállóan hosszú ideig, 1972 óta volt a Bundestag tagja a Baden-Württemberg tartományban található Offenburg egyéni választókerületének közvetlenül megválasztott képviselőjeként.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olvaso9
2024. január 04. 09:16
Nagyon szép megemlékező írás (olvasható a nyomtatott lapban is, ott Wolfgang Schäuble egész oldalas fényképe is jelzi, különösen nagy formátumú politikus ment el). Érdemes lenne hosszabb írásban is elemezni Wolfgang Schäuble szerepét. Mert újra barátokra, egyre több német barátra lenne szükségünk német földön is. A gazdaság emberei nyilván barátaink, különben nem jönnének ide... Ez a gondolata is igaz az európai országok kapcsolatáról: "nem kijátszva egymás ellen az európai egység és a nemzeti szuverenitás gondolatát". nem szabad feladni hitünket, erőfeszítéseinekt, hogy egyszer majd fordul a világ és a német politikusok is értenek és megértenek minket...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!