Új világrendről beszélt Putyin

2023. december 04. 22:14

Az orosz elnök hangsúlyozta, országa fokozni fogja világpolitikai aktivitását.

2023. december 04. 22:14

Oroszország fokozni fogja aktivitását a világpolitikában – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn a Kremlben, 21 új külföldi nagykövet megbízólevél-átadásán.

„Arra számítunk, hogy a velünk való kapcsolatban minden nemzetközi partnerünk betartja az egyenlőség és az érdekek kölcsönös figyelembe vételének elvét. 

Bárki bármit is szeretne, a világ ügyeiben való aktivitásunk csak növekedni fog”

 – mondta Putyin, hozzátéve: Moszkvának nincsenek ellenséges szándékai senkivel szemben.

Rámutatott: 

2024-ben Oroszországnak lesz az első soros elnöke a kibővített BRICS-tömörülésnek,

 amely következő csúcstalálkozóját októberben Kazanyban tartja. Mint mondta, Moszkva segíteni fogja a csoport új tagjait a harmonikus beilleszkedésben, hozzá kíván járulni a BRICS szerepének növeléséhez a globális napirenden szereplő sürgető kérdések kezelésében, valamint erőfeszítéseket kíván tenni a belső átfogó stratégiai partnerség megerősítésére, a gazdasági, pénzügyi és más területeken való együttműködés fejlesztésére.

Oroszország hozzá fog járulni a kiélezett regionális és globális problémák megoldásához

Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsa állandó tagjaként továbbra is hozzá fog járulni a kiélezett regionális és globális problémák megoldásához, az egyenlő és oszthatatlan biztonságot garantáló megközelítések védelméhez és a nemzetközi gazdasági kapcsolatok tisztességes rendszerének kialakításához, „amely mentes a tisztességtelen versenytől, az egyoldalú szankcióktól és a politikai indíttatású korlátozásoktól” – mondta.

„Oroszország kész szoros partnerségi együttműködést kialakítani minden olyan országgal, amely kölcsönösséggel válaszol” – közölte Putyin.

„Ami Oroszországot illeti, mi független, következetes és elvi alapú külpolitikai irányvonalat folytattunk és folytatunk. Nyitottak vagyunk a konstruktív partnerségre kivétel nélkül minden országgal, és nem fogadjuk el a blokkalapú konfrontációt, semmilyen lépést, amely ellentétes az ENSZ Alapokmányával” – fogalmazott.

A világ a turbulencia állapotában van, radikális átalakuláson megy keresztül.

 A fő tendencia azonban az, hogy a korábbi egypólusú rendszert új, igazságosabb, többpólusú világrend váltja fel” – hangoztatta az orosz államfő.

Az új német nagykövethez intézve szavait Putyin egyebek között kifejtette, hogy az Oroszország és Németország közötti kapcsolatok befagyasztása – amit, mit mondta, nem ezek az országok kezdeményeztek -, egyik félnek sem kedvez. A brit misszióvezetőhöz szólva kifejezte készségét a kapcsolatok javítására Nagy-Britanniával.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: VYACHESLAV PROKOFYEV / POOL / AFP
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. december 08. 16:23
Mocsadék háborús bűnös… a csüngőhasú nagy barátja…🤮
koronaszepe
2023. december 05. 21:11
Én elhiszek mindent Putyinnak, jól érvel, jók a referenciái, a magyar - orosz történelmi tapasztalatok meg, hát... Éljen és virágozzék, úgy tűnik megbonthatatlan. (Legalábbis, ha túl sok fideszes kommentet olvas az ember a mandineren)
koronaszepe
2023. december 05. 21:08
Novicsok-5 2023. december 04. 22:36 Ésszerűen érvel. Remélem nincs mögötte hátsó szándék. --- Megenné a fene, ha az ember már egy szovjet kommunistában, egy KGB-sben sem bízhatna. Hová vezetne ez?
koronaszepe
2023. december 05. 20:58
32 évvel a Szovjetunió összeomlása után még mindig egykori szovjet kommunisták, KGB-sek akarják igazságosabbá tenni a világot. Most biztosan jobban fog sikerülni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik