Szijjártó a lehetséges csádi misszióról: Európa biztonsága Afrikában kezdődik

2023. december 07. 17:45

Magyarország és Csád több stratégiai területre kiterjedő együttműködési programot indít – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

2023. december 07. 17:45

Átfogó biztonsági, gazdasági, humanitárius és oktatási együttműködési program indítását jelentette be Magyarország és Csád között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön N'Djamenában

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a csádi kollégájával, Mahamat Saleh Annadiffal közös sajtóértekezletén arról számolt be, hogy 

a két ország átfogó, több stratégiai területre kiterjedő együttműködési programot indít,

 amelynek biztonsági, gazdasági, humanitárius és oktatási pillére lesz.

Előbbi kapcsán kiemelte, hogy a gazdasági fejlődés és a társadalmi stabilitás alapját a biztonság adja, s ezért Magyarország kész hozzájárulni Csád erőfeszítéseihez az Európa szempontjából is rendkívül fontos Száhel-övezeti biztonság garantálása, a térségbeli terrorellenes fellépés sikerre vitele érdekében.

Hangsúlyozta: 

hazánk az Országgyűlés jóváhagyásával jövőre akár kétszáz katonát is vezényelhet ebből a célból Csádba.

„Az az önök kormányának és parlamentjének döntésén múlik, hogy ez a katonai együttműködés milyen konkrét formát fog ölteni” – fogalmazott.

Ezt is ajánljuk a témában

Magyarországon nagyra becsüljük Csád szerepét a száheli stabilitás fenntartásában, nagyra becsüljük azt a küzdelmet, amelyet Csád folytat a terrorszervezetekkel szemben" - tette hozzá.

A miniszter ezt követően a kétoldalú együttműködés további három pillérét érintette. A gazdasági terület kapcsán bejelentette, hogy támogatják a magyar vállalatok beruházásait három, a közép-afrikai ország szempontjából fontos szektorban, a biztonságos vízellátás, a mezőgazdaság korszerűsítése, valamint a közigazgatás fejlesztése, digitalizálása terén.

Orvosmissziókat is küld Csádba Magyarország

Tudatta, hogy a humanitárius együttműködés keretében Magyarország orvosmissziókat küldött és fog is küldeni Csádba, hogy így hozzájáruljon az országban lévő körülbelül egymillió menekült ellátásához, emellett segítenek műveleti szakemberek kiképezésében és élelmiszerbiztonság-fejlesztési programot indítanak.

Végezetül pedig arra is kitért, hogy a jövőben évi huszonöt csádi hallgató tanulhat ösztöndíjjal a magyar egyetemeken, illetve az Agrártudományi Egyetem széles körű agrárképzési programot indít Csádban.

„Láthatják, hogy ez egy széles körű, sok fontos területet felölelő partnerség, együttműködés, amelynek végrehajtására mi a magunk részéről készen állunk” – összegzett.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy 

Európa biztonsága Afrikában kezdődik, 

mint az elmúlt évek tapasztalatai is mutatját, amit szavai szerint mindenkinek be kellene látnia.

„Afrika fejlődése, békéje, stabilitása Európa, s így Magyarország szempontjából is nagyon fontos érdek” – szögezte le.

Szijjártó Péter közölte, hogy a kormány ezért szoros együttműködésre törekszik a kontinens biztonsága szempontjából meghatározó szerepet játszó és a terrorcsoportokkal szembeszálló afrikai országokkal.

„Mi Magyarországról, Európából aggodalommal figyeljük a terrorszervezetek globális térnyerését, azt, hogy világszerte nő a terrorfenyegetettség, és pontosan tudjuk, hogy Afrika, illetve azon belül a Száhel-övezet különösen kitett ennek a veszélynek” – figyelmeztetett.

A vonatkozó bejegyzést alább tekinthetik meg:

(MTI)

Nyitókép: Szijjátó Péter Facebook-oldala
 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menő manó
2023. december 08. 08:50
Ilyenkor miért nem követik a "merjünk kicsik lenni" elvet. Vagy ahogy Orbán szokta mondani nem Magyarország dolga ezeken a helyeken való rendrakás, ez a nagyok dolga. Ne kössetek semmilyen szerződést Csáddal, mert nem akarjuk MI magyar állampolgárok ezt. Nem tudom Macron kérte-e erre Orbánt vagy Orbán ajánlkozott-e fel szokás szerint, de nem Orbáné az ország, emberek javaival, katonák életével nem játszhat. Erre nincsen joga. Ha a franciák kértek erre, nemet kell tudni mondani. Ha mégis megteszitek kiszavazunk benneteket a hatalomból. Aljas, képmutatók, görények.
llnnhegyi
2023. december 08. 06:45
Pelso j.! -:))))) Mégsem lesz Csádba katonai misszió!!! ( Olvastam,Szalay Bobri Kristóf honvédelmi miniszter befosott ijedtében) Szomszéd Niger elesett. Péter barátunkat tájékoztatni kellene. Tanulni jöhetnek diákok. Ezek kósza,de kiváló hírek! A NER megúszta a népszerűsége zuhanását!
Pelso j.
2023. december 07. 20:35
Hogyne. A biztonsági, gazdasági, humanitárius és oktatási együttműködési program majd visszafogja a migránst......... (gazdasági: tehát hazai közpénz ott valakiknek) Inkább a saját határunkat védjétek tisztességesen, ne csak szóvirágokkal meg kamu riportokkal.
llnnhegyi
2023. december 07. 19:56
Szijjártó Péter külügyminiszter és külgazdasági miniszter! Szedd össze magadat! Ne csinálj baromságot Csádban!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!