Prágai ámokfutás – egy szakértő szerint a fegyvertilalom nem riasztja el a tömeggyilkosokat

2023. december 29. 06:49

A szakértő szerint képzésekkel és gyakorlatokkal fel kellene készíteni az embereket a hasonló esetekre.

2023. december 29. 06:49

„Ez az ember bevásárlóközpontban, sportlétesítményben vagy a metróban is lecsapna” – mondta Pavel Cerny, cseh rendőrségi oktató a december 21-i egyetemi támadás miatt felvetett biztonsági óvintézkedésekkel kapcsolatban a CTK hírügynökségnek.

Kifejtette: fémdetektorok felszerelése és ellenőrző pontok kialakítása jelentős kiadásokkal járna, és az elvárt hatás helyett inkább akadályokat jelentene a mindennapi életben. Egy iskolai gondnok pedig, ahelyett, hogy feltartóztatná a támadót, annak első áldozatává válna – hangoztatta az oktató az iskolák bejáratánál javasolt szigorúbb intézkedésekről. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az ellenőrző pontoknál kialakult sorok a támadó célpontjaivá válhatnak.

Ezt is ajánljuk a témában

A diákok petíciójában javasolt fegyvertartási tilalommal kapcsolatban kifejtette: meglátása szerint 

a civilekre kivetett tilalom nem vezethet megoldáshoz.

„Ha az illető nem jutott volna legális úton lőfegyverhez, akkor a támadást valami mással követte volna el” – mondta, felidézve az 1975-ben halálra ítélt és kivégzett tömeggyilkos, Olga Hepnarová esetét, aki 1973-ban furgonjával egy villamosmegállónál várakozó tömegbe hajtott, miután rájött, hogy nem tud fegyverhez jutni.

Fel kellene készíteni az embereket a hasonló esetekre

Cerny elmondta, hogy biztonsági korlátok és fegyvertartási tilalom helyett az emberek képzésekkel és gyakorlatokkal való felkészítése lehet hatásos módszer a hasonló fenyegetések ellen. Ezeknek a védelmi előírásoknak tartalmazniuk kell, hogyan ismerheti fel valaki azt, hogy veszélybe került, hogyan tudja értesíteni erről a biztonsági erőket, és hogyan kell felkészülnie az érkezésükre - tette hozzá.

Meglátása szerint egy olyan rendszer bevezetése is hasznos lenne, amely adott esetben egy instrukciókkal ellátott figyelmeztetést küldene mobileszközökre egy meghatározott területen belül

A szolgálaton kívüli rendőrök is fontos szerepet tölthetnének be az ilyen támadások kivédésében,

 amennyiben újból engedélyt kapnának szolgálati fegyverük viselésére munkaidejük után – tette hozzá, nehezményezve, hogy az egyetemi lövöldözéshez elsőként kiérkező rendőröknek nem állt rendelkezésükre megfelelő lőfegyver a gyilkos elleni fellépéshez.

(MTI)

Nyitókép: STRINGER / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP
 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2024. január 05. 09:13 Szerkesztve
Az biztos, hogy életem egyik legszörnyűbb tömeg-élménye az volt, amikor föltorlódott a tömeg Rómában a Szent Péter térre vezető biztonsági kapuk előtt. Nem tudtam volna elesni sem, annyian voltunk, de ha bármitől pánikba estek volna, összenyomtak volna. Másrészt meg ezt a tömeget még tényleg nem ellenőrizte senki, bárkinél lehetett fegyver. Mondtam is, hogy ha arab tenorista lennék, nem akarnék én a térre bejutni. Elég a sorban állókat megmerényelni. A téren ezután minden szellős és tágas volt, a szervezők ásványvizet osztottak, csinos hurik fogadták a megfáradt harcosokat - ja, az egy másik mennyország...
nibiru
2023. december 29. 09:07
Minek a szakértője lehet?
Akitlosz
2023. december 29. 08:56
Hülye érvelés, hogy aki nem jut lőfegyverhez akkor ő majd megoldja máshogyan. Nem mindegy azért, hogy késsel hadonászik vagy távcsöves gépkarabéllyal lövöldöz. NAGYON NEM MINDEGY! A fegyveres biztonsági őrök tudják csökkenteni a bűnözést, ha joguk van lőni a bűnözőkre. Amúgy miért kell személyesen iskolába járni. A járvány bizonyította, hogy erre semmi szükség az oktatásban. A diákok számára az iskola a legveszélyesebb hely, nincsenek ott biztonságban. A szolgálaton kívüli fegyveres rendőrök is. Az jó ötlet, ha lehet fegyverük. Sportolóknak és kocavadászoknak viszont rossz ötlet fegyvert adni.
Chekke-Faint
2023. december 29. 08:45
Szerintem meg minél kevesebb fegyver annál kevesebb lövöldözési lehetőség. De lehet, hogy nem jó a következtetésem, mert a szakértők véleménye mindig bejön.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!