„Példakép, látnok, óriás" – Így búcsúznak az EU első bizottsági elnökétől az uniós politikusok

2023. december 27. 19:45

Folyamatosan fejezik együttérzésüket Jacques Delors halálhíre után az európai politikusok.

2023. december 27. 19:45

Ahogy arról portálunk is beszámolt róla, szerdán 98 évesen elhunyt Jacques Delors francia politikus, aki 1985 és 1995 között, az Európa Unió megalakulásának idején töltötte be az Európai Bizottság elnöki tisztségét, valamint jelentős részt vállalat az európai közös valuta az euró létrehozásában is. 

A kiemelkedő fontosságú európia politikusról az Európai Unió jelenlegi vezetői is sorban emlékeznek meg közösségi oldalaikon. 

Ursula von der Leyen az bizottság regnáló elnök a következőket írta:

Jacques Delors látnok volt, aki erősebbé tette Európát. Életműve az egységes, dinamikus és virágzó Európai Unió.

Európaiak egész generációit formálta, köztük az enyémet is. Tiszteljük örökségét azzal, hogy folyamatosan megújítjuk Európát.”

Az Európai Tanács elnök, Charles Michel pedig a következő szavakkal emlékezett Delorsra.

„Jacques Delors vezetésével az Európai Gazdasági Közösség valódi unióvá alakult át, amely a humanista értékeken alapul, és amelyet az egységes piac és a közös valuta, az euró támogat. Egészen utolsó napjaiban a Közösség szenvedélyes és gyakorlatias szószólója volt.

Nagyszerű francia és nagyszerű európai, aki Európa egyik építőjeként vonul be a történelembe.

Ma őszinte részvétemet fejezem ki családjának.”

Az Európai Unió harmadik legfontosabb szervének az Európai Unió Parlamentjének elnöke Roberta Metsola bejegyzésében a következőket írta Delors haláláról:

„Jacques Delors halálával az EU egy óriást veszít. Európa utolsó díszpolgáraként, az Európai Bizottság elnökeként és az Európai Parlament tagjaként fáradhatatlanul dolgozott az egységes Európáért. Európaiak nemzedékei fogják élvezni örökségét.”

José Manuel Barrosso, aki 2004 és 2014 között volt az Európai Bizottság elnöke is megemlékezett elődjéről.

„Jacques Delors, az Európai Bizottság korábbi elnökének halálával, – akivel megtiszteltetés volt együtt dolgozni –, egy rendkívüli vezetőt veszítettünk el. Az európai integráció „kis lépéseit” az egyesült Európa eszményével ötvözte. Köszönöm, kedves Jacques! – írta Barroso.

Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosa közösségi oldalán azt írta, hogy „Jacques Delors, az Európai Bizottság korábbi elnöke személyében Európa elveszítette egyik legfontosabb építészét, aki fáradhatatlanul dolgozott az európai integráció eszméjéért. Lelke nyugodjék békében!”

Guy Guy Verhofstadt Liberálisok és Demokraták Szövetségének frakcióvezetője, aki részt vett az úgynevezett Spinelli-csoport alapításában, amelynek Delors is aktív támogatója volt, szintén közösségi oldalán vett búcsút a politikustól. Verhofstadt azt írta,

Jacques Delors Mindig is példakép volt számára

, majd hozzátette, hogy Delors „a mai Unió alapító atyja és az Európai Bizottság leginspirálóbb elnöke volt, akinek az ő látásmódjára nagyobb szükség van, mint valaha.”

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: MARCEL MOCHET / AFP

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2023. december 28. 14:03
Kalergi egyik samesza megdöglött, a pokolra szállt. Átkozott emléke eltűnik a többi illuminátus sátánfattyúval együtt
simonpali
2023. december 28. 08:09
Áldásos tevékenységének gyümölcseit már mások fogják élvezni.
starmind
2023. december 28. 04:11
A sok ócska álszent köcsög "emlékezik". Nevetséges.
gebsi1
2023. december 28. 03:18
olyan röhejes és szánalmas ez az ömlengés, éppen csak az maradt ki a felsorolásból, hogy "Isten" is volt, pedig csak egy ugyanolyan ember volt mint a többi 8 milliárd, se jobb se rosszabb
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!