Olasz elnök: „Töredezett” formában már zajlik a harmadik világháború

2023. december 17. 09:16

Mattarella szerint meg kell reformálni az Európai Uniót.

2023. december 17. 09:16

Sergio Mattarella olasz elnök szerint „töredezett” formában már zajlik a harmadik világháború. Az államfő egy olasz nagykövetekkel tartott találkozón mondott beszédet, amiről az olasz elnöki hivatal közleményt adott ki.

Mattarella szerint az egy évvel korábbi állapotokhoz képest romlott a biztonsági helyzet a Föld egészét nézve. Az olasz elnök úgy ítéli meg, több régió is destabilizálódott, főként Afrikában (de példaként említette Afganisztánt is, ahol nincs aktív konfliktus, azonban így is sok nőnek okoznak szenvedést a tálibok).

Az olasz államfő kiemelte, világszerte már most is számos konfliktus zajlik (többek közt Ukrajnában és Gázában), és emiatt szerinte lehet beszélni arról, hogy

egyfajta „töredezett világháború” van folyamatban, amely akár egy nagyobb konfliktus kitörésével is fenyeget, és azzal, hogy a világ darabjaira szakad.

Mattarella azt is hangsúlyozta beszédében, hogy az Európai Uniót meg kell reformálni, annak érdekében, hogy a nemzetközi blokk hatékonyan és gyorsan reagálhasson napjaink kihívásaira.

Fotó:MTI/EPA/Olasz elnöki sajtóiroda

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kanmacska
2023. december 17. 09:50
Meg kell reformálni! nem kell sem Bizottság, sem Parlament! Elég a miniszterelnökök / elnökök tanácsa, akik eldöntik a közös teendőket. Az együttműködésnek kizárólag gazdaságinak kellene lenni, valamint közös fellépés kellene a külső határok lezárására. A migriket nemzeti hatáskörben kellene kirúgni, hogy szálljanak a saját hazájukig!
billysparks
2023. december 17. 09:49
Az Unió, úgy mint az elődje, a Szovjetunió megreformálhatatlan. Sajnos, mint minden erőszakkal összetákolt ideológiailag vezérelt birodalomnak, az uniónak is véres vége lesz. Időben kéne elhagyni ezt a süllyedő hajót, hogy a mi országunkat ne viselje meg a véres válás. lehet tanulni a Szovjetunió szétbomlásából.
starlord-2
2023. december 17. 09:47 Szerkesztve
660 napja nem képesek leigázni egy náluknál nagyságrendekkel kisebb nemzetet sem az oroszok, képzelhetik ha a nato beszáll a háborúba, akkor egy több frontos háborúban mennyi esélyük lesz?! Nyugi, nem lesz atomháború, nem fogsz találni olyan orosz tábornokot, aki putinért kiiirtaná az egész családját, pillanatok alatt meg is bukna putin, ráadásként az orosz ember sem annyira hülye, hogy 30 ország katonái ellen akarjon direktben háborúzni, még annyi esélye sem lenne, mint egy csótánynak a cipötalp ellen. :D Akkor inkább lázadnának putin ellen, mert milliiószor könnyebb lenne vele háborúzniük, mint 30 országgal szembenl Még egyszer szögezzük le, még ukrajná sem tudják legyözni több mint 660 napja. :D Az oroszkurvaanyácska hátán fogja megbaszni az Ukrán az oroszt, ha kap fegyvereket! :D
Agricola
2023. december 17. 09:45
Meg kell reformálni, de hogyan?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!