Nyolc órán keresztül, hajnali háromig egyeztettek a pénzügyminiszterek, de még így sem született megegyezés az EU-s pénzek sorsáról

2023. december 08. 12:43

Abban reménykednek, hogy karácsony előtt újra nekifutnak, de csekély az esély.

2023. december 08. 12:43

A miniszterek nem tudtak megállapodni az uniós kiadási szabályokról – írta a Politico. A pénzügyminiszterek pénteken hajnali háromig tárgyaltak – nyolc órán keresztül – 

de még így sem tudtak megállapodni a közkiadásokra vonatkozó uniós szabályok reformjáról. 

A spanyol EU-elnökség pedig mérlegeli, hogy mi legyen a következő lépés.

A miniszterek nem értettek egyet a kiadások csökkentésének ütemével kapcsolatos technikai részletekben, így most abban reménykednek, hogy még karácsony előtt le tudnak ülni még egyszer.

A vita nagy része annak kapcsán robbant ki, hogy mekkora költségvetési mozgásteret kell biztosítani az országoknak a költségvetési hiánnyal kapcsolatban:

Németország szigorúbb szabályokat akar (miközben maga is költségvetési gondokkal küzd), míg a franciák inkább rugalmasan kezelnék a helyzetet.

A spanyolok pedig egy közös nevezőt próbáltak kialakítani azzal, hogy azt javasolták, a nagyon eladósodott országoknak a GDP 1,5 százalékának megfelelő éves hiányt kellene tartaniuk, valamint az államadósságot minden évben a GDP egy százalékával csökkenteniük. 

Viszont ezt (se) fogadták el a tagállamok pénzügyminiszterei.

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2023. december 08. 20:56
Mindenki máson akarja kezdeni a spórolást. Kivétel az EU, amelyik saját tagállamain akar spórolni, hogy a megtakarított összeget odaszórja a kijevi disznók elé
Akitlosz
2023. december 08. 16:36
Előírhatnák azt is, hogy minden ember naponta ugyanannyi kalóriát köteles elfogyasztani. A kövérek éhezni fognak, a soványak pedig meg sem fogják bírni enni. Túlságosan heterogén országok alkotják ezt az EU-t. még csak az sem köti össze az EU tagállamait, hogy egy kontinensen lennének, lásd Ciprust. Mik azok a "közös értékek" amelyekről papolnak? A "közös értékek" inkább a diktatúra fedősztorija, hogy miért kötelező egyformának lenniük a tagállamoknak.
Akitlosz
2023. december 08. 16:30
A spanyol javaslat jó ebben helyzetben. Mekkora szemétládák lehetnek, akik nem fogadják el?
Akitlosz
2023. december 08. 16:29
"A vita nagy része annak kapcsán robbant ki, hogy mekkora költségvetési mozgásteret kell biztosítani az országoknak a költségvetési hiánnyal kapcsolatban:" Legjobb lenne semekkorát. Kivéve, ha hadban állnak. Mármint rendesen, maguk, nem Ukrajnán keresztül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!