Nem, nem igaz, hogy az orosz hadsereg „kíméletes” lenne az ukrán városokkal és civilekkel szemben

2023. december 19. 22:23

Az igazság az, hogy ahová az ellenfél nehéztüzérsége elér, ott mindent porig rombol.

2023. december 19. 22:23
null
Bendarzsevszkij Anton
Bendarzsevszkij Anton
Facebook

„A nehéztüzérség és a háborús pusztítás. Nem, nem igaz, hogy az orosz hadsereg »kíméletes« lenne az ukrán városokkal és civilekkel szemben. Az elmúlt két évben láttam bőven ilyen kijelentéseket. Vlagyimir Putyin is mondott már korábban ilyet.

Az igazság az, hogy ahová az ellenfél nehéztüzérsége elér, ott mindent porig rombol. Két kulcsszó van, amire figyelni kell: a »távolság« és a »nehéztüzérség«. Miközben leegyszerűsítve a nyugati katonai doktrínák a légifölény kialakítását helyezik az elsődleges fókuszba, az orosz katonai doktrína a nehéztüzérséget teszi a középpontba. 152 és 155 mm-es tüzérségi rendszerekről beszélünk: az előbbi szovjet/orosz szabvány, az utóbbi nyugati.

A távolság a nehéztüzérség esetében általánosságban 17-40 km. Ha az orosz haderő ebbe a távolságba zavartalanul megközelíti az ellenfél települését, akkor civil lakosság ide vagy oda, ott kő kövön nem marad. Tavaly láttunk már ilyen képeket Mariupolból, ahol az épületek 98%-a megrongálódott vagy teljesen megsemmisült.

Most vannak friss képeink Marjinkáról. Marjinka egy 19. század közepén alapított ukrán település, háború előtt közel 10 ezer fős lakossággal. A legutóbbi népszámlálás alapján az ott élők több mint 70%-a ukrán anyanyelvű volt, 28% számára orosz volt az anyanyelv. Mivel a város csupán 20 km-re fekszik Donyecktől, már a 2014-es események során is kaptak ízelítőt a harci cselekményekből. 2015. júniusában a DNR erői megszegve a minszki egyezményeket megpróbálták elfoglalni a települést, de sikertelenül.

A háború első éve alatt az orosz hadsereg hosszú hónapokon keresztül próbálta elfoglalni a mindössze 2,3 négyzetkilométeren elterülő települést, de sokáig sikertelenül. Végül addig lőtték tüzérséggel, amíg földdel nem tették egyenlővé.

Marjinka elfoglalását az oroszok eddig legalább 5x jelentették be: először 2022. decemberében, majd januárban, márciusban, novemberben, végül néhány nappal ezelőtt, december közepén. Ez utóbbi valószínűleg már tényleg igaz. A drónképek orosz milbloggerektől vannak, és december elején készültek. Ez a település már halott, nem valószínű, hogy a következő évtizedekben újjáépülne.

P.S.: Marjinka mindössze 1,7 km-re volt a 2014 óta orosz kontroll alatt lévő területektől. Tehát ennek az 1,7 kilométernek az elfoglalása tartott nagyjából két évig. Ennyit jelent egy alaposan kiépített védelem.”

Nyitókép: DOMINIQUE FAGET / AFP

Mandiner éves előfizetés féléves áron!
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alenka
2023. december 26. 20:40
Antonka, kis cunci, az oroszoknak idejük, emberük, fegyverük, tisztességük, emberségük és türelmük van bőven... Mi van ebből a náci koldus ukránoknak??????
muszlim1970
2023. december 24. 02:05
A kurva anyádat !!!Kiirtottalak volna benneteket 1 hét alatt!!
Aerion
2023. december 22. 16:31
Marjinka mindössze 1,7 km-re volt a 2014 óta orosz kontroll alatt lévő területektől. Tehát ennek az 1,7 kilométernek az elfoglalása tartott nagyjából két évig. Ennyit jelent egy alaposan kiépített védelem --------------------------- Baromság. A második világháború legerősebb erődítménye Berlin bolt, amit 1945 április 25-én kerítettek be a szovjetek egy olyan átfogó offenzívában, ami ezt megelőzően 9 nappal indult el, Berlin pedig május 2-án elesett. A szovjet haderő ebben a csatában 2,5 millió katonát vetett be, 41 600 löveg és aknavető, 6250 harckocsi és 7500 repülőgép támadta a várost. A szovjet haderő halottakban, sebesültekben, eltűntekben több mint 300 ezer embert veszített, a német veszteségekről nincs pontos adat, de óvatos becslések szerint meghaladta a félmillió főt. Nem az számít, hogy mi hogyan van kiépítve, a bevetett erő számít. Ezt Marinka nevű kotralékot egy nap alatt be lehetett volna venni, ha megfelelő erővel támadták volna meg.
bogdan5-aki-vigan-jatszott-mig-elevenen-egtek-az-oroszok
2023. december 22. 15:53
mi a fasznak szemlézitek még mindig ezt az ukrán ügynököt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!