Michigan államban elutasították Trump kizárását az előválasztásból

2023. december 27. 18:44

A korábbi elnök üdvözölte, hogy a bíróság elzárkózott a Demokraták „elkeseredett kísérletétől”.

2023. december 27. 18:44
Former President Trump Holds Rally In Support Of Wisconsin Candidates

Michigan állam legfelsőbb bírósága elutasította szerdán azt az indítványt, amellyel ki akarták zárni Donald Trump volt amerikai elnököt a közelgő republikánus előválasztás helyi indulói közül.

Négy michigani választópolgár kezdeményezte Trump kizárását a február 27-én tartandó előválasztásból arra hivatkozva, hogy az egykori elnök szerepet játszott a Capitolium 2021. január 6-i ostromában. A beadványban a 14. alkotmánykiegészítésre hivatkoztak, amely eltiltja a további közhivatal viselésétől azt az alkotmányra esküt tett tisztségviselőt, aki „zendülésben érintett”.

Michigan állam legfelsőbb bírósága szűkszavú határozatában közölte: úgy ítélték meg, hogy a testületnek nem kell foglalkoznia a kezdeményezők által felvetett kérdésekkel. Donald Trump a Truth Social nevű közösségi médiaoldalon azt írta: a michigani bíróság „határozottan és jogosan” zárkózott el a Demokrata Párt „elkeseredett kísérletétől”, hogy kizárják őt a republikánus elnökjelöltségre pályázók közül a helyi előválasztáson. A michigani döntés

éles ellentétben áll azzal a határozattal, amely Colorado államban született múlt héten.

 Colorado állam legfelsőbb bírósága helyt adott a 14. alkotmánykiegészítésre hivatkozó beadványnak, és kimondta, hogy Donald Trump nem szerepelhet a republikánus előválasztás helyi indulói között. Trump kampányszóvivője közölte, hogy az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságánál fellebbeznek a coloradói döntés ellen.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Szijjártó Péter

Facebook

Idézőjel

Játsszunk el a gondolattal: ha valami hasonló történne egy patrióta kormány által vezetett közép-európai országban…

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Scott Olson/Getty Images

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Graf
2023. december 28. 07:25
Egy valami világosan látszik ,az egyes USA tagállamok önállósága, függetlensége. Vesd össze a két tagállam döntését Trump ügyben. Na ezt a nemzeti önállóságot, függetlenséget szándékoznak eltörölni az EU-ban és próbálják létrehozni a centralizált Európát. Tehát az eurókolhoz definíció - ebben fő hangadók a magyar balliberális képviselők - teljesen helytálló.
Nemkellnév
2023. december 28. 03:18
A jelenlegi magyar stabilitást egyrészről Trump győzelme, másrészről a nyugat-európai választóknak az EU mostani vezetésével való elégedetlensége, harmadrészt a török-orosz tengely menthetné meg. Iszonyú teherként ül a Soros-féle USA-nyomás a világra. Kína meg nevető harmadikként tudja, hogy neki édesmindegy hogyan végződik az egész. Ő földrajzilag mindenhez túl távol van. Most ilyennek látszik ez a zűrzavaros világháborús helyzet. Csak ússzuk ezt meg ép bőrrel!
trash5
2023. december 27. 23:13
Mégiscsak tetszik a jogállamiság nyomorékok? Ja, ha olyat ítélnek, ami tetszik a fajtátoknak. Hülyeségért nem kell amerikaba mennetek.
Tommaso
2023. december 27. 22:26
Egy 2030-ban megjelenő történelemkönyvben olvastam a következőket: Donald Trump nevéhez két olyan jelentős esemény is fűződik, amilyen az Egyesült Államok történelmében még soha nem fordult elő. Az egyik 2021 januárjában, a másik 2025 januárjában történt. Fegyveres államcsinnyel még senki nem akart hatalomra kerülni, Trump volt az első. Többszörösen elitélt bűnöző még soha nem került az elnöki székbe. Trump volt az első.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!