Meloni választott Orbán és Scholz között – döntése miatt súlyos kritika érte

2023. december 14. 10:42

Giorgia Meloni szerint nem szabat összekeverni a kül- és pártpolitikát, valamint arra hívta fel az olasz baloldal figyelmét, hogy ne osztályozza az ország szövetségeseit.

2023. december 14. 10:42

Éles kritikák érték Giorgia Melonit amiatt, hogy továbbra is fontosnak tartja a szövetséget a V4-ekkel, ezért az olasz kormányfő a Parlamentben szólalt fel, és hangsúlyozta, óriási külpolitikai hiba lenne az államokkal való kapcsolatokat pártlogikusan átfedni.

Európában Olaf Scholz német kancellár álláspontja távolabb van tőlünk, mint Orbán Viktor magyar miniszterelnöké

– szögezte le Meloni, aki arra is emlékeztette a képviselőket, hogy az olasz baloldal korábban első és másodosztályú szövetségesekről beszélt, a visegrádi országokat pedig utóbbi kategóriába sorolta.

Ezt is ajánljuk a témában

„De most, hogy Donald Tusk a kormányfő Lengyelországban, továbbra is a másodosztályba tennék őt?” – tette fel a kérdést Meloni a Corriere della Sera tudósítása alapján. Később megismételte beszédében, hogy nem hisz az osztályzásokban, és a külpolitika egészen másképp működik.

A Demokrata Párt elnöke, Elly Schlein ellenben azt állítja, Meloni rossz szövetségeseket választott, akik Olaszország érdekei ellen politizálnak.

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: AFP/Kisbenedek Attila

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2023. december 14. 11:34
"soma100 2023. december 14. 11:25 • Szerkesztve Orbán kitart az álláspontja mellett, nem lehet meggyőzni ígéretekkel és lefizetni, hogy másítsa meg a döntését." Pénze, vagyona már van elég (és nem annyi, amennyit a mo$$lék hazudik), kormányozni meg nagyon szeret - és amíg 3+ millióan úgy gondoljuk, hogy jól is csinálja, sőt a legjobban a választékból, addig pusztán pénzzel NEM LEHET MEGVENNI.
2023. december 14. 11:25 Szerkesztve
Meloni érzi, hogy kié ma a főszerep az EU-ban. Orbán kitart az álláspontja mellett, nem lehet meggyőzni ígéretekkel és lefizetni, hogy másítsa meg a döntését. Ezzel a viselkedésével nagyon sok nyugat-európai polgárt maga mellé állított. Jól van ez így, lassan de biztosan átveszi a jobboldal a szerepet az egész EU-ban.
faramuci
2023. december 14. 11:13
🍉+ 🍊 = 🧡
Roadkill
2023. december 14. 11:08 Szerkesztve
Elly Schlein már csak tudja mik Olaszország érdekei, hahaha.... bízzátok rá az országot taljánok, majd meglátjátok. Ne féljetek nem fog fájni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!