Megmérték: Az amerikai médiában dúl a baloldali hegemónia

2023. december 14. 22:23

Kiegyensúlyozottságról szó sincs: az újságírók hajlamosak a demokrata törvényhozók által használt nyelvezetet előnyben részesíteni.

2023. december 14. 22:23
Washington Post journalists stage historic walk-out amid festering labor dispute

Az Economist egy kutatás során arra vállalkozott, hogy a különböző amerikai médiumokat megvizsgálnak politikai identitás alapon, melynek eredményeként azt jött ki, hogy erősen a demokraták felé lejt a pálya.

A hírforrások pártpolitikai irányultságára „átfogó, pártatlan és naprakész” mérőszámot fejlesztettek ki, így tudományos megközelítést alkalmaztak az elmúlt évek hírforrásainak széles körére. Azt találták, hogy valóban van affinitás a média és a baloldal között, mivel az újságírók hajlamosak a demokrata törvényhozók által használt nyelvezetet előnyben részesíteni. 

Ráadásul ez az eltérés Donald Trump elnöksége kezdete óta tovább nőtt. Ennek eredményeképpen a politikáról kiegyensúlyozottan tudósító médiaforrások száma csökkent.

Hogyan készült a felmérés?

Elemzésük első lépése egy pártpolitikai szótár összeállítása volt. Ezt a listát aztán megszűrték azokra a kifejezésekre, amelyeket az egyik párt törvényhozói nagy arányban használtak, de a másik párt törvényhozói ritkán. 

Ezután 242 000 cikket gyűjtöttek össze a 2016-22 közötti hírportálokról, valamint 397 000 főműsoridős televíziós szegmens átiratát a 2009-22 közötti időszakból. Mindegyikhez kiszámítottak egy ideológiai pontszámot a listájukon szereplő kifejezések gyakoriságának összehasonlításával. A lapnál úgy vélik, hogy igaza van a konzervatívoknak, amikor a média egészét, és nem csak egyes csatornákat tekintenek ellenséges terepnek.

Milyen eredményre jutottak? 

A 20 legolvasottabb hírportál közül, amelyekről rendelkezésre állnak adatok, 17-en több demokrata kötődésű kifejezést használnak, mint republikánus kötődésűeket. Ugyanez igaz Amerika hat vezető televíziós hírforrására is, amelyek közül egyedül a Fox az egyetlen, ahol a konzervatív nyelvezet dominál.

Ez a demokrata irányultság az idők során nőtt, főként az egykor központosított csatornákban bekövetkezett változásoknak köszönhetően. 2017-ben a cnn több republikánus kifejezést használt, mint demokrata, míg az msnbc és az abc, a cbs és az nbc esti híradói csak szerényen baloldaliak voltak. 

Az írott újságírásban az elmozdulás kisebb volt, de ugyanabba az irányba. 2017-ben a New York Times, a Washington Post és a cnn honlapja mind enyhe demokrata beállítottságú volt.

Három „mainstream” honlapon – a New York Times, a Washington Post és a CNN – a 29 belpolitikai téma közül 25-ben balra tolódott a tudósítás 2017-18 és 2021-22 között. 

A faji és az iskolai lövöldözésekről szóló cikkek már 2017-2018-ban is a legbaloldalibbak közé tartoztak, de azóta is a legnagyobb balra tolódások tapasztalhatók. Ezzel szemben az egészségügyről és a bevándorlásról szóló cikkek, amelyek 2017-18-ban Trump népszerűtlen politikájának köszönhetően sok demokrata kifejezést használtak, jobbra tolódtak.

Nyitókép: Celal Gunes / ANADOLU / Anadolu via AFP

 

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dryanwolf
2023. december 15. 19:41
"Az amerikai médiában dúl a baloldali hegemónia" Comrade,Hungary helps! - dollár gurul, jenki butul. Danube Institute, az Ön partnere (x)
GrumpyGerald
2023. december 15. 08:49
Jó, de demokratikusan nemfüggetlen a jogállamian nemobjektív sajtó!!444 És, ami nagyon fontos, hogy nem ótóriiiter módon nem szabad a sajtó, hanem mélyállami módon, szóval az nem is igazi befolyásolás, vagyis izé, küldök sok szivecskét, puszcsinyuszcsi!
22-es csapdája
2023. december 15. 00:46
Tudjuk már 30-40 éve. Mi a terve a republikánusoknak ennek megváltoztatására? a) még több ima, Jézus segíts! b) nem érdekes, mert úgyis az utolsó ítélet számít c) majd hamarosan jobb lesz valamitől, mert a gonosz nem győzhet (a fenéket nem - 22-es csapdája) d) ez van, idomulnunk kell a demokrata nyelvhasználathoz, tovább kell keresnünk a kompromisszumokat? Vagy tesznek is végre valamit, segíts magadon és Isten is megsegít - alapon?
pollip
2023. december 14. 22:31
Pressman tud erről? Szólni kéne neki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!