Macron nekiment Orbánnak: „A magyar miniszterelnök csütörtöki döntése tisztességtelen”

2023. december 16. 16:24

A francia elnök azt is hangsúlyozta, hogy az EU messze van még attól, hogy Ukrajnát felvegye tagjai közé.

2023. december 16. 16:24
null

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a brüsszeli csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón reményét fejezte ki, hogy a tagállami vezetők legközelebbi tanácskozásuk alkalmával felelősségteljesen és gyorsan döntést hoznak majd az Ukrajnának nyújtani tervezett uniós pénzügyi csomagról. 

Derűlátó vagyok és biztos abban, hogy képesek leszünk teljesíteni azon ígéretünket, hogy pénzügyi eszközökkel támogatjuk Ukrajnát” – fogalmazott az Európai Tanács elnöke, majd emlékeztetett: 

erről eddig 26 tagállam állapodott meg.   

Kijelentette: a következő, rendkívüli EU-csúcson olyan bátor lépés megtételére számít, mint a tagállami vezetők Ukrajna és Moldova uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről csütörtökön meghozott döntése.

Ezt is ajánljuk a témában

Hazánkról is beszélt

Von der Leyen azt is közölte: nyitott az arra vonatkozó javaslatokra, 

hogy miként lehetne rávenni a távol maradó tagországot a döntéshez való csatlakozásra, ugyanis, mint aláhúzta: a szerződések szerint fontos az uniós egyhangúság.  

Azt is elmondta, hogy az izraeli-palesztin konfliktust érintően az ülésteremben egyetértés volt a humanitárius hozzáférés biztosításának fontosságáról. Szavai szerint az emberi szenvedés megosztja a társadalmakat és feszültséget kelt, ezért az Európai Uniónak „fel kell emelnie a hangját, hogy hatással legyen a konfliktusra”.   

Az EU többéves költségvetésének felülvizsgálatával kapcsolatban közölte, 

hogy az uniós büdzsében prioritást élvez az Ukrajnának nyújtott és nyújtani tervezett pénzügyi támogatás, a migrációval összefüggő munka, továbbá Európa versenyképességének fokozása. 

Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az uniós csúcson a költségvetésről nem sikerült egyhangúságot elérni.

Ezt is ajánljuk a témában

Marcron is reagált

Emmanuel Macron francia elnök az EU-csúcs végén úgy nyilatkozott: 

Orbán Viktor miniszterelnök „pozitív jelzéseket” adott számára Ukrajna csatlakozási folyamatának jövőbeli lépéseivel kapcsolatban, 

amennyiben az ország teljesíti az Európai Bizottság által meghatározott feltételeket. Azt is megjegyezte: reméli, hogy „a magyar kormányfő nem ejti túszul Európát” az Ukrajnával folytatott tárgyalások következő szakaszában.

A következő hónapok döntőek lesznek Európa és Magyarország számára” – jelentette ki.   

Az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós segélycsomaggal kapcsolatban a francia elnök azt mondta: Orbán Viktor csütörtöki döntése a megállapodás blokkolásáról tisztességtelen, tekintettel arra, hogy a döntés egyebek mellett akadályoztatja a migrációkezelésre szánt pénzek felhasználását is.  

A francia elnök azt is hangsúlyozta, hogy az EU messze van még attól, hogy Ukrajnát felvegye tagjai közé. 

Bármilyen bővítéshez a szabályaink mélyreható reformjára lesz szükség” – tette hozzá a francia elnök.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

Összesen 255 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tiszafa
2023. december 21. 15:01
"...a francia elnök azt mondta: Orbán Viktor csütörtöki döntése a megállapodás blokkolásáról tisztességtelen, tekintettel arra, hogy a döntés egyebek mellett akadályoztatja a migrációkezelésre szánt pénzek felhasználását is." Legalább egy kicsikét a helyünkben érezhetnék magukat Macronék és megtapasztalnák azt, hogy milyen is az, ha a jogosan járó pénzeket visszatartják. És nem egy-két hétre, hanem évekig.
Lajoss
2023. december 17. 21:49
Jó reggelt kívánok!
jooeee
2023. december 17. 18:12
Mit várnánk mást egy senkiházi franciától?
KBA98
2023. december 17. 12:22
Az a tisztességtelen amit Macron csinál Franciaországgal!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!