Kiborult a briteknél a migrációs bili: lemondott a bevándorlási miniszter

2023. december 07. 06:26

Egy törvényjavaslattal kapcsolatos vita áll a lemondás hátterében.

2023. december 07. 06:26
null

A brit bevándorlási ügyekért felelős brit államminiszter, Robert Jenrick benyújtotta lemondását, miután a londoni kabinet sürgősségi törvénytervezetet hozott nyilvánosságra, amely lehetővé teszi a migránsok Ruandába való áttelepítésétét.

A friss törvényjavaslat lehetővé tenné, hogy a londoni alsóház Ruandát biztonságos országként azonosítsa.

Jenrick lemondását szerda este James Cleverly, brit belügyminiszter is megerősítette. A távozó miniszter lemondását azzal indokolta, hogy a kormány áttelepítési programját célzó törvényjavaslat nem terjed elég messzire. A lemondásról szóló levelében Rishi Sunak kormányfőnek írta, hogy a kormánynak fel kell vállalnia a nemzetközi jog vitatott értelmezéseivel kapcsolatos felelősségét. Jenrick kifejtette, hogy ebben a formában nem látja esélyesnek a törvényjavaslat sikeres elfogadását, és emiatt nem tudja azt a képviselőház elé vinni.

Patthelyzet

A The Times elsőként számolt be Jenrick lemondásáról, miután Sunak elutasította az emberi jogok európai egyezményétől való eltérést célzó követelését. Az áttelepítési programot még Boris Johnson volt kormányfő kötötte meg Ruandával tavaly, de a brit legfelsőbb bíróság novemberben jogellenesnek minősítette a tervet. 

A bíróság álláspontja szerint fennáll a veszélye annak, hogy a Nagy-Britanniából áttelepített menedékkérőket Ruanda később visszatoloncolja azokba az országokba, ahonnan elmenekültek, vagy olyan országokba, ahol jogsértés vagy üldöztetés fenyegeti majd őket, ez pedig ellentétes a nemzetközi és brit emberi jogi törvényekkel. Jenrick, aki 2021 októbere óta látta el tisztségét.

Nyitókép: Leon Neal / Getty Images

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zozzó
2023. december 07. 20:55
Balfasz angolok! Szerintem mèg az èn èletemben làtni fogom ahogy az angolok megdöglenek a sajàt orszàgukban....👏
Oldalkosár
2023. december 07. 17:20
Kitoloncolás egy harmadik országba. Ez már a huszonegyedik század, bazmeg. Mi a határainknál csak igyekezünk megálljt parancsolni a söpredéknek, nem beengedni őket. A határzár túlsó oldalán mehet arra, amerre lát, csak ide nem. De mi vagyunk a szívtelenek, az antihumánusak, az embertelenek, sőt egyenesen a nácik és fasiszták. Ezek az angolok meg áttolják őket egy istenháta mögötti helyre. A nyáron jelent meg egy útibeszámoló Kohán Mátyás tollából, miszerint mennyit fejlődött Ruanda a polgárháború vége óta. https://mandiner.hu/kulfold/2023/07/ruanda-utirajz-kohan-matyas Erre jönnek a britek és tönkrebasszák az országot. Hogyan fogja érezni magát egy fekete-afrikai országban egy algériai vagy egy afgán kitoloncolt migráns? Még egy fekete is gyűlölni fogja az ott létet, ha nem a saját törzsével, népével élhet. Na nem is fognak sokáig ott maradni.
tikkadt-szocske
2023. december 07. 10:00
Ti csak buzgón térdepeljetek. Állítolag a dinoszauruszok is így kezdték.
EX_Terminator
2023. december 07. 09:49
Az már nem az ő problémájuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!