Izrael az eddigi leghevesebb támadásokat hajtja végre a Hamász elleni gázai háborúban

2023. december 06. 07:13

Viszont a Hamász nem enged szabadon több túszt, amíg Izrael folytatja a támadásokat.

2023. december 06. 07:13
null

Az izraeli hadsereg intenzív légitámadásokat hajtott végre Dél-Gázában, kijelentve, hogy ez volt a leghevesebb összecsapás azóta, hogy öt héttel ezelőtt elindult szárazföldi invázió a Hamász megsemmisítése érdekében. Eközben az Egyesült Államok újra nyomást gyakorol Izraelre, hogy minimalizálja a palesztin civilek áldozatait – írta meg a Reuters.

Izrael a dél-gázai Khan Younis város szívét érte el a harci repülőgépekkel, körbezárva a területet. Az al-Kasszám Brigádok, a Hamász fegyveres szárnya szerint harcosai erőszakos összecsapásokat folytattak az izraeli erőkkel. Ez a harc volt eddig a legsúlyosabb az izraeli és a Hamász közötti fegyverszünet összeomlása óta, amely a múlt héten történt. Az izraeli erők küzdöttek Jabaliában, egy nagy menekülttáborban északon, Gáza városa mellett, valamint keleten Shuja'iyyában városában. 

A Hamász közölte, hogy kedden nyolc izraeli katonát öltek meg vagy sebesítettek meg, és 24 katonai járművet semmisítettek meg. Az izraeli katonai honlap két halálesetet és 83 sebesülést jelentett be kedden, az invázió kezdete óta.

A gázai egészségügyi hatóságok szerint sok civil halt meg az izraeli légicsapásokban Deir al-Balah városánál, észak-keletre a Khan Younistól. Dr. Eyad Al-Jabri, a Shuhada Al-Aqsa Kórház vezetője elmondta, hogy legalább 45 ember vesztette életét, azonban ezeket az információkat a Reuters nem tudta ellenőrizni.

A legintenzívebb napot éljük a szárazföldi hadművelet kezdete óta

– nyilatkozta Yaron Finkelman tábornok, az izraeli hadsereg déli parancsnokságának vezetője.

Ellentmondásos adatok és híradások

Az izraeli rendőrség állítólagos szexuális bűncselekményeket is vizsgál, az izraeli igazságügyi minisztérium szerint az áldozatokat megkínozták, fizikailag bántalmazták, megerőszakolták, élve elégették és feldarabolták.

A Hamász médiairodája beszámolt arról, hogy október 16. óta legalább 248 embert, köztük 112 gyermeket és 57 nőt ölt meg az izraeli hadsereg Gázában. További ezrek tűntek el állításuk szerint, és a romok alatt is lehetnek.

Egy izraeli tüzérségi egység működik a gázai határon, az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista csoport között zajló konfliktus közepette, Dél-Izraelből nézve, 5. december 2023-én. Forrás: REUTERS/Athit Perawongmetha

Az Egyesült Államok közben próbál nyomást gyakorolni Izraelre annak érdekében, hogy próbáljak elkerülni a felesleges civil vérontást. Izrael online térképet közzétett, amelyen megmutatja a gázaiaknak, mely területeken kell evakuálniuk a támadások elkerülése érdekében. Az emberek azonban azt mondják, hogy nincs biztonságos hely, és hogy Izrael folytatja a bombázást azokon a területeken is, amelyekre azt mondják, hogy biztonságos.

A Khan Younis keleti negyedét hétfőn jelölték ki evakuálásra, és több százezer lakosa gyalog menekült el a térségből. A városok és óvóhelyek túlterheltek, és az emberek a városokba menekülnek, ahol a legkevésbé vannak biztonságban. 

A Hamász tisztviselője, Oszama Hamdan kedden azt mondta, hogy nem engednek szabadon több túszt, amíg az izraeli agresszió meg nem szűnik.

Izrael október 7-én a Hamász harcosainak támadására válaszul indított katonai válaszcsapásokat. Izrael szerint a Hamász több mint 1,200 emberrel végzett és jelenleg 240 túszt tart fogva.

Nyitókép: Ashraf Amra / Anadolu via Getty Images

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ZZoltan
2023. december 07. 02:08
Nem kell a sok héber mese. Helyesen a cím: "Izrael az eddigi leghevesebb támadásokat hajtja végre. Folytatja a civil lakosság lemészárlását"
Mich99
2023. december 06. 14:03
Nem enged el újabb túszokat... azaz a Hamászt még mindig a puccsra törekvő izraeli ellenzékre spekulál...
0123456789-2
2023. december 06. 13:15
Ők is a 18 éven alatti áldozatokhoz kerülnek. https://www.youtube.com/watch?v=vCWMBvxWKL0 Ők a jövő terroristái? https://www.youtube.com/watch?v=9Pw8SO0GOJU
Mich99
2023. december 06. 09:49
A Reuters hazugság-gyár kezdi elismerni, hogy nincsenek bizonyítékaik a terroristáktól származó, általuk leközölt adatokra...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!