Így nyert nagyot Vucic elnök Szerbiában

2023. december 18. 07:31

A szavazatok abszolút többségének elnyerése sem lehetetlen az elnöki pártnak.

2023. december 18. 07:31
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Még nem számolták össze az összes szavazatot Szerbiában, de az a vasárnapi parlamenti voksolás előtt és után is tény, hogy Aleksandar Vucic elnök pártja nagy fölényben van minden további kihívójával szemben.

A voksok mintegy 81 százalékának összeszámlálása után a Vucic-féle Szerbia Nem Állhat Meg mozgalom 52 százalékon áll.

Ezzel szemben a második helyen álló Szerbia az Erőszak ellen nevű, főleg a városi és liberális ellenzéket tömörítő mozgalom a jelen állás szerint 19 százalékot szerezhet. A harmadik helyen van a szocialisták által vezetett koalíció 7 százalékkal. Rajtuk kívül még két további erő mérhető, két jobboldali, nacionalista mozgalom, a Nemzeti Demokrata Alternatíva és a Mi – Az Emberek Hangja, amelyek átugorhatják a 3 százalékos parlamenti bejutási küszöböt.

A Vajdasági Magyarok Szövetsége az összes szerbiai szavazat 2,3 százalékát, 56 ezer szavazatot szerzett.

„Ez egy abszolút győzelem, ami boldoggá tesz” 

– jelentette ki Vucic elnök a választás estéjén.

Ana Brnabic szerb miniszterelnök a választás éjszakáján 47 százalékos támogatottságnál is azt mondta, hogy a Vucic-féle mozgalom abszolút többséget, mintegy 130 képviselői helyet szerezhet a szerbiai törvényhozásban. Az 50 százalék körüli támogatottság várhatóan valóban többséget jelenthet majd Vucicéknek a parlamentben.

Miközben az országos választási csata már előre lefutottnak tűnt, az egyik legnagyobb kérdés az volt, hogy az ellenzék el tudja-e nyerni a főváros, Belgrád képviselő-testületi többségét. Vucic elnök szerint ugyanakkor saját pártja lett az első Belgrádban is, és majd koalíciós tárgyalásokon dől el, ki fogja vezetni a fővárost. Az első felmérések szerint a Vucic-mozgalom 36 százalékon, az ellenzéki koalíció 35 százalékon áll Belgrádban.

Az ellenzék szerint csalások befolyásolták a választást.

 „Minden elérhető demokratikus eszközt be fogunk vetni a választási csalások ellen Belgrádban és Szerbiában. Ami ma történt, azt nem tudjuk elfogadni egy demokratikus és fair választás eredményeként” – jelentette ki Miroslav Aleksic ellenzéki vezető, aki szerint nem Belgrádban élő emberek tízezreit buszoztatták a fővárosba, hamis iratokat is adva nekik a belgrádi szavazáson való részvételhez.

Brnabic kormányfő szerint viszont ezek a vádak „hazugságok, amelyek pánikkeltést szolgálnak”.

Aleksandar Vucic miniszterelnökként 2014, elnökként 2017 óta vezeti Szerbiát. Az elmúlt években lényegében egyszereplőssé vált a szerb politika: Vucic és mozgalma uralja minden szinten a szerb közéletet, amiben a liberálisabb ellenzéknek, további a szocialistáknak és a jobboldali nacionalistáknak csak epizódszerepek juthatnak. 

A továbbra is az EU-ba lépni szándékozó, ugyanakkor Oroszország felé hagyományosan, Kína felé pedig újabban nyitott Szerbia a világ összes nagyhatalma és a nemzetközi sajtó figyelme közepette készült a másfél év után tartott újabb előrehozott választásra.

 

Fotó: Andrej ISAKOVIC / AFP

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Squalline
2023. december 18. 11:20
Én annyira nem vagyok jártas a szerb lipcsibolsi világban. Hogy lehet egy pártnak olyan neve, hogy x nemzet az "erőszak ellen"? Ezt nem arra gründolták, hogy volt az a lövöldözōs gyerek, és ebből csináltak kormányellenes (buktató) hőzöngést a szerb noár szintű aktivisták" (értsd fizetett marketing cia ügynökök)? De egy ilyen pártnevet, azért ez nem semmi. Válasszon meg, nem leszünk erőszakosak. Hát na, örülünk, alázatosan köszönjük, hát na ez már valami, végre valaki, ugye. Nade mi lesz, ha egy kölök meghibban, és lövöldözni kezd? Olyan nem lesz, mondják. Miért? Mert beleírtuk a párt nevébe. Biztos nyitnak egy koszovói albánsimogatót is. Na és mi számít "erőszaknak"? Minden ami nem mi vagyunk, hahaha. Soros se a régi már. Nyilván nem ezzel a fifikával döntötte be az angol fontot. Egyre hülyébbek.
Selamat
2023. december 18. 08:39
S ha még Trump is nyer,még a végén béke lesz a földön. Trumpnak szurkolok szívből, még akkor is, ha nem a szívem csücske.
billysparks
2023. december 18. 08:26
Ha nem a senkit sem érdeklő liburgyékok nyernek, akkor csalás történt a választásokon.
bispora
2023. december 18. 08:13
Gondolom az amerikaiak itt is próbálkoztak, Samantha Nuland minden trükkjét bevetve, osz mégsem. Ez az eredmény a magyar választásra hajaz. Az ember csak azt nem érti, mi történt akkor Lengyelországban?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!